Premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul cu prilejul Zilei Marinei şi al Forţelor Navale, că va sprijini în continuare, de la nivelul Guvernului, derularea programelor de modernizare a Armatei şi Forţelor Navale. ”Pentru tot ce faceti, aveţi preţuirea şi întregul sprijin al Guvernului României! Vă doresc mult succes, Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească în toate misiunile şi vânt din pupa!”, le transmite el marinarilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezentăm integral mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Marinei Române şi a Forţelor Navale Române:

„Ziua Marinei Române şi a Forţelor Navale Române, sărbătoare a marinarilor militari şi civili, a constructorilor navali şi a lucrătorilor portuari, are valoare de simbol pentru români, pentru care Marea Neagră, fluviul Dunărea şi râurile care brăzdează întinsul ţării au reprezentat elemente esenţiale de referinţă ale unui spaţiu de existenţăşi de identitate naţională. Este prilej să ne cinstim înaintaşii, să aducem omagiul nostru eroilor marinari care odihnesc în adâncuri de ape.

Îmi amintesc cu emoţie de clipele petrecute alături de marinarii români atât pe mare, cât şi la diferite activităţidesfăşurate în poligoanele sau porturile militare, în calitate de ofiţer al Armatei României şi ulterior de şef al Statului Major al Apărării sau de ministru al apărării naţionale. De ziua lor, marinarii din Forţele Navale au dovedit din nou în faţa românilor profesionalismul şi măiestria, calităţi care i-au consacrat ca simbol al securităţiinaţionale la mare şi fluviu şi ca parteneri de încredere pentru aliaţi.

În contextul dificil pe care îl traversăm, regiunea Mării Negre a devenit zonă de interes strategic a NATO, prin noul Concept Strategic al Alianţei adoptat la summitul de la Madrid, în timp ce Congresul Statelor Unite a luat în dezbatere noua lege bipartizană ce consacră Strategia SUA pentru Marea Neagră.

Securitatea acestei zone, marcată de provocări complexe şi în continuă evoluţie, este vitală pentru garantarea securităţii noastre, a tuturor. Prin misiunile indeplinite cu succes, Romania contribuie la asigurarea libertăţii de navigaţie, libertăţii comerţului şi circulaţiei în Marea Neagră şi la siguranţa traficului naval, dovedind capacitatea ţării noastre de a fi un furnizor de securitate şi garant al stabilităţii in regiunea extinsă a Mării Negre şi în bazinul mediteranean.

Conflictul din apropierea graniţelor subliniază o dată în plus necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generaţie. Perioada recentă a consfinţit accelerarea procesului de modernizare a Forţelor Navale atât pentru a răspunde cerinţelor ce revin acestei importante categorii de forţe armate în cadrul procesului de implementare a angajamentelor asumate faţă de NATO şi UE, cât şi pentru a fi în măsură să răspundă noilor provocări ale mediului de securitate internaţional. Voi sprijini în continuare, de la nivelul Guvernului României, derularea programelor de modernizare a Armatei României şi Forţelor Navale Române.

Caracteristicile mediului de securitate din zona Mării Negre, precum şi participarea României în cadrul structurilor de securitate ale NATO şi Uniunii Europene, au determinat în mod inevitabil transformarea conceptuală, structurală şi de acţiune a instituţiei.

Forţele Navale ale României continuă tradiţia înaintaşilor acţionând în  interesul naţiunii şi pentru garantarea siguranţei graniţelor, securitatea fluvială şi maritimă şi dezvoltarea relaţiilor complexe militaro-diplomatice la Marea Neagră şi pretutindeni unde statul român îşi află interesul geostrategic.

Dragi marinari,

Aţi dovedit, în nenumărate rânduri capacitatea acestui popor de a da oameni curajoşi şi performanţi, capabili să înfrunte vicisitudinile mării şi ale vieţii de marinar. Aţi reprezentat cu profesionalism şi onoare ţara în cadrul tuturor misiunilor încredinţate peste hotare şi de fiecare dată, la întoarcerea în ţară, aţi putut raporta cu mândrie: „Misiune îndeplinită!”

Multumită vouă, România rămâne principalul stat care sprijină exporturile şi importurile Ucrainei, greu încercata în război, prin Portul Constanţa şi alte facilităţi portuare şi prin tranzitul bunurilor pe teritoriul ţării noastre, direct sau prin Republica Moldova. Ne-am asumat o sarcină în care Forţelor Navale Române le revine un rol important de a-şi demonstra măiestria şi capacitatea de cooperare cu aliaţii pentru a atinge dezideratele.

 Pentru tot ce faceti, aveţi preţuirea şi întregul sprijin al Guvernului României!

Vă doresc mult succes, Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească în toate misiunile şi Vânt din pupa!

Şi pentru că astăzi este şi una dintre cele mai mari sărbători creştine, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, ocrotitoarea marinarilor români, transmit un gând bun românilor care îşi serbează onomastica.”

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.