Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după ce a verificat stadiul lucrărilor la tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti, că valoarea totală a finanţării infrastructurii de transport în România este de 72,77 miliarde de euro iar din această sumă, doar pentru infrastructura rutieră, discutăm de o nevoie de finanţare de aproximativ 34,19 miliarde de euro în aceşti 10 ani. El a mai spus că e nevoie de o corelare şi un dialog permanent între ministerul Transporturilor şi companiile care s-au angajat în dezvoltarea acestei infrastructuri, astfel încât aceste proiecte să fie dusă la capăt, pentru că este suficient de multă frustrare pentru angajamentele şi promisiunile care s-au făcut ca infrastructura rutieră să se dezvolte şi întârzierile care s-au petrecut în această perioadă de timp.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Nicolae Ciucă a verificat stadiul lucrărilor la drumul expres Piteşti Craiova, tronsonul 2, Slatina-Balş. ”Am avut discuţii şi au existat o serie întreagă de aspecte care puteau să genereze întârzierea lucrărilor şi darea în folosinţă a acestui tronson”, a spus şeful Executivului, arătând că în urma verificărilor şi a discuţiilor cu constructorul ”pot spune că au garanţia că săptămâna viitoare, pe 28 iulie, acest tronson va putea fi dat în circulaţie şi în felul acesta se asigură continuitatea pe drumul expres între Slatina şi Balş”.

Premierul a mai afirmat că s-a discutat şi despre întârizierile la tronsonul 1, Balş-Craiova, unde ”lucrurile sunt îndeplinite într-un procent de 52%”.

”Am discutat cu constructorul şi în acest stadiu, pornind de la finanţare şi până la subcontractare şi asigurarea forţei de muncă, nu pot să afirm că veştile sunt încurajatoare, pentru că sunt probleme care trebuie să le rezolve din punctul de vedere al finanţării şi abia în acel moment pot să înceapă lucrările. Oricum, din graficul lucrărilor putem să ne dăm seama foarte simplu că ele nu pot fi finalizate aşa cum e prevăzut în contract, la finele acestui an”, a arătat Ciucă.

Şeful Executivului a anunţat o analiză, împreună cu ministrul Transporturilor şi şeful CNAIR, privind modul în care se desfăşoară activitatea.

”Există deja un certificat negativ şi, în funcţie de evoluţie, se vor lua măsuri în consecinţă”, a mai afirmat Ciucă.

Premierul a anunţat că lucrările pe celelalte două tronsoane sunt în grafic, şi forţa de muncă există şi planificarea activităţilor, astfel încât să fie finalizate în timp.

”Din punctul de vedere al Guvernului am făcut tot ceea ce ne-a stat în putinţă astfel încât să asigurăm această aprovizionare cu materiale de construcţii, pentru că a fost o problemă legată de creşterea mare a preţurilor la materiale de construcţii”, a mai afirmat premierul Ciucă, adăugând că Guvernul a reuşit, prin măsurile luate, o compensare a acestor preţuri.

”Ne interesează foarte mult derularea investiţiilor, pentru că pe de o parte reuşim şi este obligatoriu să asigurăm locurile de muncă şi pe de altă parte asigurăm dinamica economiei şi a construcţiilor, pentru a ne îndeplini obiectivele asumate prin Programul de guvernare”, a arătat Ciucă, precizând că prin programul de guvernare, au asigurat de la bugetul de stat investiii în sumă de aproximativ 1 miliard de euro.

Premierul a declarat că există un Plan investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, pe 10 ani de zile, 2021-2030, care are patru linii de finanţare, PNRR, Programul Naţional Transport, bugetul de stat şi încă o linie europeană de finanţare.

”Valoarea totală a finanţării infrastructurii de transport în România este de 72,77 miliarde de euro şi din această sumă, doar pentru infrastructura rutieră, discutăm de o nevoie de finanţare de aproximativ 34,19 miliarde de euro în aceşti 10 ani. Avem nevoie de o corelare şi un dialog permanent între ministerul Transporturilor şi companiile care s-au angajat în dezvoltarea acestei infrastructuri, astfel încât aceste proiecte să fie dusă la capăt. Este suficient de multă frustrare pentru angajamentele şi promisiunile care s-au făcut ca infrastructura rutieră să se dezvolte şi întârzierile care s-au petrecut în această perioadă de timp şi datoria noastră este să ne asigurăm că ele vor fi realizate la timp”, a mai spus premierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.