Premierul României, Nicolae Ciucă, i-a dat asigurări preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul vizitei de la Kiev, că România va sprijini o investigaţie internaţională pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de ”comiterea de crime internaţionale”. În cadrul întâlnirii cu omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, Nicolae Ciucă a menţionat sprijinul pe care România îl acordă cetăţenilor ucraineni fugiţi din calea războiului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nicolae Ciucă a scris, marţi seară, pe Facebook, după vizita la KIev, că l-a asigurat pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de sprijinul pe care România îl acordă cetăţenilor ţării vecine. 

”Am fost onorat să îl întâlnesc astăzi, la Kiev, pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. L-am asigurat de sprijinul deplin al Românei în eforturile de a opri agresiunea ilegală şi imorală a Rusiei, atrocităţile umane şi distrugerile materiale suferite de această ţară.  L-am asigurat pe preşedintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigaţii internaţionale care să tragă la răspundere pe cei vinovaţi de comiterea de crime internaţionale, inclusiv prin contribuţia financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curţii Penale Internaţionale”, a scris Ciucă. 

Premierul român i-a transmis lui Volodimir Zelenski că România sprijină Ucraina pentru integrare în Uniunea Europeană. 

”Comunitatea română din Ucraina şi cea ucraineană din România sunt veritabile punţi de legătură între societăţile noastre. Etnicii români sunt buni cetăţeni ai Ucrainei. Asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv a celor lingvistice, va face ca societatea ucraineană să devină mai puternică. Totodată, am transmis preşedintelui Zelenski că sprijinim aspiraţiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană şi l-am felicitat pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare”, a scris Ciucă. 

De asemenea, Nicolae Ciucă a avut o întrevedere şi cu omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, cu care a discutat despre sprijinul pe care România îl acordă cetăţenilor ucraineni care fug din calea conflictului armat. 

”Am răspuns invitaţiei omologului meu Denys Shmyhal de a vizita Ucraina în această perioadă de luptă eroică a poporului ucrainean împotriva agresiunii ilegale, nejustificată, neprovocată şi declanşată în mod deliberat împotriva unui stat suveran şi împotriva populaţiei civile. Am vrut ca prin această vizită să transmit un mesaj puternic de susţinere a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, dar şi un mesaj de solidaritate din partea Preşedintelui României, Guvernului, Parlamentului şi a fiecărui român”, a mai scris Ciucă pe Facebook.  

Premierul afirmă că cetăţenii ucraineni care au fugit din calea atrocităţilor comise de Rusia vor găsi sprijin în România, până când vor avea condiţii prielnice să se întoarcă acasă, în ţara lor.  

”Au fost şi sunt bineveniţi în casele, bisericile, şcolile, adăposturile din România, iar prin măsurile pe care le-am adoptat la nivelul Guvernului, le facilităm tranzitul către şi prin România, acces gratuit la servicii medicale şi educaţionale, precum şi la piaţa muncii”, a mai scris Ciucă pe Facebook. 

Prim-ministrul României i-a transmis premierului ucrainean că România este pregătită să sprijine reconstrucţia Ucrainei. 

”Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile, pentru că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea europeană şi euroatlantică. Lupta Ucrainei este lupta pentru apărarea valorilor şi a libertăţilor noastre comune. Solidaritatea şi compasiunea poporului român faţă de vecinii noştri ucraineni ne oferă un mandat puternic pentru a avansa relaţiile bilaterale la un nou nivel. I-am transmis omologului meu, Denys Shmyhal, că România este profund interesată şi angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucţia completă a Ucrainei şi suntem pregătiţi pentru a discuta în termeni concreţi despre acest proces”, a mai scris Nicolae Ciucă. 

Ciucă a mai scris că România condamnă încălcarea de către Rusia a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei. 

”România condamnă în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă de către Rusia a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, precum şi a obligaţiilor sale internaţionale, conform dreptului internaţional. I-am asigurat pe partenerii noştri din Ucraina că România va continua să depună toate eforturile în plan bilateral şi multilateral, în cadrul tuturor organizaţiilor internaţionale şi la toate nivelurile – politic, umanitar, economic şi juridic – pentru a se asigura că dreptul internaţional şi principiile morale sunt din nou respectate, pe deplin, în regiunea noastră greu încercată”, a scris Nicolae Ciucă, pe Facebook. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.