Liderul PNL, fostul premier Florin Cîţu a remarcat marţi că există o creştere a costului la care se împrumută statul român, la dobânzi situate sub nivelul de 5%, afirmând că soluţiile trebuie să vină de la cei care sunt plătiţi de cetăţeni să vină cu soluţii şi să ne arate în ce direcţie mergem.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există, bineînţeles, şi această presiune a preţurilor şi ceea ce văd iarăşi, o creştere a costului la care se împrumută statul român. Ceea ce fac eu este să pun nişte întrebări, pentru că dacă avem răspuns la aceste întrebări, vom avea şi soluţiile. Soluţiile, bineînţeles, trebuie să vină de la cei care sunt, astăzi, plătiţi de noi să vină cu soluţii, să ne prezinte şi să ne arate în ce direcţie mergem. Dacă direcţia este să acceptăm o rată a inflaţiei mai mare în perioada următoare, perfect, trebuie să ni se spună, dar care este costul şi care este de fapt beneficiul”, a declarat fostul premier.

El a precizat că anul acesta statul român s-a împrumutat la o dobândă de 5%, mai mare decât în cazul împrumuturilor de anul trecut.

”Eu doar am atras atenţia că mă uit şi eu la modul în care se împrumută Ministerul Finanţelor şi văd că anul acest acesta nu cred că a existat un împrumut care să fie sub 5%. 4.99 este cea mai mică dobândă la care s-a împrumutat statul român. Anul trecut afost un singur împrumut, în noimebrie, la peste 5%, Deci lucrurile merg într-o direcţie şi nu văd exact cum vor fi stopate”, a adăugat Florin Cîţu.

Cîţu se întreba şi luni, într-o succesiune de mesaje transmise pe Facebook, dacă majorarea dobânzilor la care se împrumută statul înseamnă pierderea încrederii în stat că îşi va putea plăti datoriile în viitor sau o înţelegere între stat şi bănci, dacă actuala creştere a preţurilor este tranzitorie sau de durată mai lungă şi dacă statul ar trebui să compenseze facturile cetăţenilor pentru toate produsele sau instituţiile statului trebuie să ia măsuri pentru reducerea inflaţiei.

”Majorarea dobânzilor la care se împrumută statul înseamnă pierderea încrederii în stat că îşi va putea plăti datoriile pe viitor sau este o înţelegere între reprezentanţi ai statului şi bănci?”, era întrebarea pusă de fostul premier.

Aceasta în contextul în care săptămâna trecută au circulat informaţii pe surse potrivit cărora Cîţu ar fi transmis deja în partid îngrijorarea faţă de faptul că Ministerul Finanţelor se împrumută la dobânzi foarte mari, ceea ce poate face ca investitorii să îşi piardă încrederea în Guvern. Totodată, în acelaşi context, el s-a referit şi la riscul necesităţii unei rectificări bugetare înainte de luna august, pentru că ministerele nu vor avea destui  bani.

Conform unei analize realizate de economedia.ro, Guvernul României se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, iar costurile creditelor au ajuns la maximul ultimilor nouă ani, arată datele publicate de Banca Centrală Europeană, analizate de Economedia.

Rata dobânzii pe termen lung (10 ani, de referinţă) pentru România a crescut la 5,37%, în decembrie 2021, cel mai mare nivel din ultimii nouă ani, arată datele BCE. România s-a împrumutat ultima dată la dobânzi mai mari în iunie 2013, când rata dobânzii era de 5,43%.

Potrivit aceleiaşi analize, ratele dobânzilor pe termen lung la care se împrumută România aproape s-au dublat în ultimul an, după ce în februarie 2021 se situau la un nivel minim record de 2,65%.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.