Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a afirmat, referitor la discuţiile privind o eventuală renegociere a PNRR, că "ar trebui să nu mai fie vorbe, să fie fapte". "Cine doreşte să facă renegocierea şi are puterea de a convinge Comisia, ar fi bine să nu mai stea în România să discute despre acest lucru, pentru că pierdem timp. Să meargă la Bruxelles, să vină cu decizia şi, bineînţeles, toţi după aceea vom fi de acord", a susţinut el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cîţu a fost întrebat, marţi, despre insistenţele ministrului Muncii privind renegocierea PNRR în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat pensiilor.

"Trebuie să clarificăm câteva lucruri. PNL a făcut, nu doar a vorbit, dar a făcut cea mai mare majorare de pensii în 2020 şi majorarea punctului de pensie din 2020 a fost cea mai mare din istorie (...) În ceea ce priveşte renegocierea, iarăşi ar trebui să nu mai fie vorbe, să fie fapte: cine doreşte să facă renegocierea şi are puterea de a convinge Comisia, ar fi bine să nu mai stea în România să discute despre acest lucru, pentru că pierdem timp. Să meargă la Bruxelles, să vină cu decizia şi, bineînţeles, toţi după aceea vom fi de acord. Toţi vrem să creştem veniturile, toţi vrem să creştem pensiile, sunt mai multe discuţii, dar acum doar discutăm politic. Nu, concret... eu când am avut nevoie să merg la Bruxelles să renegociez lucruri pentru PNRR, anul trecut m-am urcat în avion şi am plecat la Bruxelles. Aşa se fac lucrurile. Mergi acolo, vii înapoi cu decizia şi apoi o discutăm", a explicat Cîţu.

El a adăugat că "doar stând de vorbă uităm că avem două jaloane importante care vin la Ministerul Muncii acum la 31 martie".

"Unul este despre legea salarizării, trebuie să avem un impact al legii salarizării pe care o avem în acest moment, dar şi un impact sau o evaluare, un impact al viitoarei legi a salarizării, deci ăsta este un jalon, avem un jalon pe pilonul II de pensii care trebuie făcut la 31 martie, şi aş vrea să discutăm mai mult despre locuri de muncă în România, cum creăm locuri de muncă, şi astea sunt politici care vin de la Ministerul Muncii", a detaliat Cîţu.

Întrebat dacă 9,4% din PIB pentru pensii este suficient, Cîţu a spus: "Depinde din ce PIB discutăm. 9,4 din PIB-ul de acum doi ani poate că nu era suficient. 9,4 din PIB-ul pe care noi l-am crescut anul trecut este suficient pentru că anul trecut am plătit doar 8 aproape, nici 8%, şi au crescut pensiile (...) De ce să menţinem PIB-ul? Cum să menţinem PIB-ul? Nu, creşte PIB-ul, de asta suntem la guvernare, să creştem PIB-ul, nu să menţinem. S-a putut anul trecut să depăşim creşterea economică estimată, eu aş vedea şi anul acesta toate premisele să depăşim. Repet, orice ... anul acesta o scădere a estimărilor de PIB eu aş lua-o ca o neîndeplinire a actului de guvernare, deci trebuie să fim mai ambiţioşi".

Referitor la creşterea vârstei de pensionare şi interzicerea cumulului pensiei cu salariul, Cîţu a menţionat că este un proiect de lege aprobat anul trecut de Guvern şi trimis în Parlament şi este discutat.

"Nu ne-am schimbat opinia. Dacă nu susţine (PSD - n.r.), atunci vom vedea, îl vom duce în coaliţie", a punctat Cîţu.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, marţi, după şedinţa conducerii PNL, că în acest moment, PNRR nu poate fi modificat şi nici nu există vreun motiv pentru a face acest lucru, fiind împotriva intereselor noastre ca şi stat, dacă am bloca aceste alocări de bani europeni. Liberalul a menţionat că există bani, în acest moment, pentru o eventuală mărire a pensiilor, dacă se doreşte acest lucru şi a vorbit despre reforma pensiilor, care trebuie să aducă toate pensiile pe sistemul de contributivitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.