Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă că partidul a "închis ochii" atunci când Guvernul nu a respectat procentul de 7 din PIB care ar fi trebuit alocat investiţiilor, dar susţine că la rectificarea bugetară trebuie ajuns la acest procent pentru investiţii. El consideră că cel mai mare "derapaj populist" ar fi tăierea fondurilor de la investiţii şi alocarea acestora către alte cheltuieli care nu duc la creştere economică sustenabilă, pe termen mediu şi lung. "Orice derapaj populist, susţinut de măsuri populiste, va creşte şansele unei crize majore în 2022”, spune Cîţu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Avem un program de guvernare cu obiective pe care le-am pus acolo şi am închis ochii la multe lucruri. Până astăzi, în programul de guvernare, doar Partidul Naţional Liberal a închis ochii, când un program de guvernare cu 7% investiţii nu a fost implementat o săptămână mai târziu, în buget. Toate celelalte măsuri ale social-democraţilor care au însemnat cheltuieli permanente, care nu sunt, aşa cum le definesc economiştii, productive, au fost incluse în buget. Singura cheltuială de la buget care aduce randament pozitiv şi care ar fi ajutat să creştem celelalte cheltuieli în viitor nu a fost făcută”, a afirmat Florin Cîţu, luni seară, la Digi 24. 
 
El a precizat că anul trecut investiţiile au fost executate în proporţie de 96%, ceea ce a dus la creştere economică mai mare decât cea estimată iniţial şi la venituri mai bari la buget. 
 
În ceea ce priveşte atitudinea premierului Nicolae Ciucă cu privire la programul de guvernare, întrebat fiind dacă este mulţumit de activitatea primului ministru, liderul PNL a răspuns: "Da, bineînţeles”. 
 
"Vă daţi seama că noi discutăm în coaliţie, discutăm în Partidul Naţional Liberal, dacă am ceva de spus voi spune acolo, dacă trebuie ceva îndreptat sau nu”, a adăugat Cîţu. 
 
El a spus că o renunţare la investiţii poate duce la o criză, afirmând că cel mai mare "derapaj populist” ar fi tăierea fondurilor de la investiţii şi alocarea acestora către alte cheltuieli care nu duc la creştere economică sustenabilă, pe termen mediu şi lung. 
 
"Dacă nu luăm banii de la investiţii să-i folosim pentru altceva, nu vom intra în criză. Dacă în continuare vom arăta investitorilor şi celor care ne finanţează că România a intrat pe un drum în 2020-2021 şi merge pe acelaşi drum eu vă spun că vom merge şi vom depăşi şi creşterea economică din acest an. Orice derapaj populist, susţinut de măsuri populiste, va creşte şansele unei crize majore în 2022”, a completat Cîţu. 
 
Întrebat dacă există presiune care să ducă la un astfel de derapaj populist, liderul PNL a răspuns afirmativ, subliniind că PNL este în Guvern pentru a se asigura că "aceste derapaje populiste nu vor fi”. 
 
Cîţu a susţinut că la rectificarea bugetară va trebui majorat procentul din PIB alocat investiţiilor, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare. 
 
"Este o linie roşie, trebuie să revenim la 7% bugetaţi. Vom vedea, vreau să văd şi execuţia după aceea. Le spun şi românilor, le spun şi celor din PNL şi partenerilor de coaliţie. Nu este astăzi, am trecut peste acest moment, dar la rectificare, premierul şi-a luat angajamentul că la rectificare va fi pus 7% în buget”, a adăugat liderul liberal.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.