Premierul Florin Cîţu a vorbit, în discursul susţinut la recepţia oferită joi de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia celei de-a 245-a aniversări a Zilei Independenţei, dreptul crezul său şi anume faptul că proprietatea privată este sfântă, iar antreprenorii sunt eroii economiei, lucru care ar trebui îmbrăţişat şi de România, la fel cum au făcut Statele Unite, deoarece ar duce la dezvoltarea ţării noastre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am petrecut peste un deceniu în Statele Unite, tânăr fiind, după comunism, m-am mutat în SUA şi am fost la şcoală acolo şi am avut un serviciu acolo. Le-am făcut pe toate – de la spălat vase la a lucra pe Madison nr 42 în Manhattan. Sunt multe lecţii pe care le-am învăţat cu toţii de la SUA, de la istoria ei, pe care ar trebui să le folosim astăzi în România. Sper ca experienţa mea acolo să ajute România să se dezvolte pe viitor, dar sunt două lucruri pe care vreau să le menţionez: cred că proprietarea privată este sfântă şi rămâne baza de dezvoltare a unei democraţii. Ar trebuie să fie o lecţie pentru România şi ar trebui să adoptăm acest crez. În al doilea rând, antrepenorul, oamenii care încearcă să aibă propriile afaceri, încearcă şi eşuează, încearcă din nou, sunt eroii acelor economii şi sunt celebraţi în SUA şi ar trebui să facem la fel şi în România. Dacă vom face aceste două lucruri, sunt sigur că România va avea un viitor măreţ”, a afirmat Florin Cîţu. 

El a vorbit şi despre parteneriatul stratetig între România şi Statele Unite. 

„Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ocupă un loc central în arhitectura politicii externe şi de securitate a României. Este unul dintre cei trei piloni esenţiali ai politicii externe a ţării noastre, alături de creşterea rolului şi importanţei României în cadrul Uniunii Europene şi NATO. Parteneriatul nostru are drept fundament solid angajamentul împărtăşit pentru democraţie, statul de drept, respectarea drepturilor omului, dar şi voinţa de a răspunde provocărilor şi ameninţărilor comune.  Aşa cum spunea şi domnul preşedinte Klaus Iohannis, avem multe de celebrat în plan bilateral anul acesta: un deceniu de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA, dar şi un deceniu de la semnarea şi intrarea în vigoare a Acordului între România şi Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, precum şi 5 ani de la operaţionalizarea sistemului de la Deveselu. 

Vom menţine cooperarea strategică dintre România şi Statele Unite la cel mai înalt nivel, prin fructificarea oportunităţilor ce decurg din viziunea noastră comună privind dimensiunea de apărare, securitatea energetică, recuperarea economică sustenabilă, totodată, consolidarea rezilienţei şi întărirea relaţiilor transatlantice. Dincolo de excelenta noastră cooperare în planul securităţii şi importanţa creşterii prezenţei militare a Statelor Unite în ţara noastră, Guvernul României vizează încurajarea şi stimularea unei prezenţe economice americane cât mai consistente în România, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea surselor de energie, inclusiv cea nucleară. Recenta adoptare a legii de ratificare a acordului interguvernamental dintre România şi SUA privind domeniul nuclear-civil trebuie să dea semnalul pentru accelerarea configurării unor proiecte de anvergură, capabile să ofere o ancoră strategică suplimentară relaţiei bilaterale.

O importanţă similară o acordăm infrastructurii de transport care articulează regiunea Europei Centrale şi de Est, cu impact strategic asupra dezvoltării economice a regiunii, precum şi asupra mobilităţii militare. Aici ţin să menţionez cele două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea şi Via Carpathia, promovate de România, inclusiv în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, pentru realizarea cărora este esenţială o implicare a SUA, inclusiv financiară.  În acest sens, pentru Guvernul pe care îl conduc, dezvoltarea consistentă a dimensiunii economice şi de investiţii a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA constituie o prioritate majoră. Vom face asta prin promovarea unor politici care să ofere predictibilitate, transparenţă şi eliminarea birocraţiei. Împreună cu colegii mei din Guvern, suntem angajaţi într-un efort colectiv prin care demonstrăm că Guvernul României este un partener de încredere al mediului de afaceri. O astfel de relaţie este esenţială pentru realizarea potenţialului uriaş de dezvoltare pe care îl are România”, a completat prim-ministrul. 

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîţu, precum şi alţi reprezentanţi ai Executivului au participat joi la recepţia oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia celei de-a 245-a aniversări a Zilei Independenţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.