Dacian Cioloş a declarat, întrebat despre discuţiile din spaţiul public legate de intenţiile PSD şi UDMR de a modifica Legea fundamentală, că nu consideră că este necesar ca echilibrul puterilor în stat în ţara noastră să nu fie dat peste cap. El a mai spus că „USR se va asigura că România rămâne pe un drum european şi că intrăm într-o fază în care să discutăm de modificări în Constituţie care să ducă România într-o zonă de iliberalism”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„USR se va asigura că România rămâne pe un drum european şi că intrăm într-o fază în care să discutăm de modificări în Constituţie care să ducă România într-o zonă de iliberalism. Vedem şi în zilele acestea cât de uşor se fac şi se desfac înţelegeri în Parlamentul României care nu sunt totdeauna în interesul cetăţenilor. USR se va asigura că România nu alunecă pe o pantă iliberală, cum s-au întâmplat lucrurile şi în Ungaria şi în Polonia, ci că România rămâne înscrisă clar pe drumul pro-european al statului de drept, al unui raport echilibrat de forţe între puterile din stat şi că puterea în stat nu este acaparată de o mână de oameni care să facă ce vor cu această putere, în interesul lor şi împotriva intereselor cetăţenilor”, a afirmat Dacian Cioloş, întrebat marţi la Parlament cum se poziţionează USR faţă de intenţiile PSD şi UDMR de modificare a Constituţiei, astfel încât România să devină republică parlamentară. 

Chestionat dacă, în aceste condiţii, clasa politică din România este pregătită de o republică parlamentară, liderul USR a răspuns: „Eu cred că, dacă îi întrebaţi pe cetăţeni, o să vă răspundă ei foarte bine”.

„Eu aşa cum v-am spus, în momentul de faţă, nu cred că ceea ce are nevoie România este să dăm peste cap un echilibru de puteri în stat care şi aşa nu e el suficient de echilibrat.  Am văzut în anii trecuţi ce s-a întâmplat atunci când un partid ca PSD condus de Liviu Dragnea a abuzat de puterea pe care a avut-o în Parlament. Imaginaţi-vă că un astfel Parlament condus de un partid având în frunte un Liviu Dragnea e cel care mai numeşte şi preşedintele după cum vrea el şi o să aveţi răspunsul la această întrebare”, a completat Cioloş.

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a anunţat, luni, că un grup de lucru coordonat de Robert Cazanciuc va discuta despre modificarea Constituţiei. El a adăugat că ar fi o oportună o dezbatere în Parlament cu privire la Legea Fundamentală şi dacă ea mai corespunde realităţior României de astăzi, după 30 de ani.

De asemenea, liderul UDMR Kelemen Hunor a spus, luni, că „această coaliţie are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituţiei – introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.