Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, că fabrica Airbus de la Ghimbav pune România pe harta producătorilor de elicoptere din lume, adăugând că speră ca aşa cum Dacia-Renault a dovedit competitivitate pe piaţă şi acest produs să o facă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru industria aeronautică viitorul se construieşte pe experienţa trecutului, pe experienţa pe care o avem pe această platformă industrială de la Ghimbav deja de câteva decenii şi mă bucur să asist astăzi la inaugurarea unui nou proiect industrial franco-român cu o investiţie franceză, cu competenţă şi experienţă românească, după succesul pe care l-am înregistrat cu privatizarea Dacia-Renault, un produs competitiv care şi-a demonstrat deja fiabilitatea economică şi comercială nu numai pe piaţa românească, dar şi pe piaţa internaţională. Astăzi, lansăm un nou proiect franco-român construit la fel ca şi în cazul Dacia-Renault pe experienţa trecutului, dar construit pe o nouă dimensiune, pentru că de data aceasta se vor construi elicoptere practic de la zero aici, sigur cu o parte din piese aduse din Franţa, o parte din componente înţeleg vor veni din România, pentru că intenţia noastră este să ajutăm dezvoltarea unei platforme, a unui hub, în industria aeronautică, pornind de la Braşov şi sigur cu participarea altor companii şi a altor întreprinderi care produc în România”, a spus Dacian Cioloş, la inaugurarea fabricii Airbus de la Ghimbav.

El a precizat că la Braşov compania va avea şi ”un birou de studii”, un departament de vânzări, dar şi ”o componentă de formare profesională”.

”Mă bucur să văd că acest concept de relansare a formării profesionale în România, formare duală, care presupune un parteneriat între unităţi de învăţământ de stat cu companii private îşi arată fructele. Cadrul legislativ pe care l-am pregătit şi care va fi foarte curând adoptat va fi folosit de această şcoală care va forma primii specialişti în producţia de elicoptere aici în România”, a adăugat Cioloş. 

Premierul a mai spus că fabrica de la Ghimbav a creat 350 de locuri de muncă noi, care se adaugă la cele 160 deja existente pentru partea de reparare a elicopterelor, fiind vorba despre ”o investiţie benefică atât investitorului, cât şi României”.

El a precizat că fabrica de la Ghimbav ”pune România pe harta producătorilor de elicoptere din lume, cu un produs nou pe care sperăm să-l vedem în activitate cât mai repede”.

”Avem în analiză şi la Ministerul Apărării şi la Ministerul de Interne, acolo unde există nevoi de dotare pentru elicoptere de intervenţie, elicoptere multirol, într-o fază ulterioară probabil şi elicoptere militare. Analizăm şi această ofertă şi pentru început sper ca, aşa cum Dacia-Renault a dovedit competitivitate pe piaţă, sperăm ca şi acest produs să-şi dovedească competitivitatea”, a mai afirmat Cioloş. 

La finalul discursurilor, preşedintele Franţei, François Hollande, şi premierul Dacian Cioloş au primit două machete ale elicopterului H215, care va fi produs la Ghimbav.

Din delegaţia care l-a însoţit la Braşov pe premierul Dacian Cioloş au făcut parte Costin Borc, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.

Potrivit unui comunicat al Airbus Helicopters, în fabrica de la Ghimbav vor lucra 350 de oameni când aceasta va atinge capacitatea maximă de producţie, primii angajaţi începând deja un training de 12 luni la fabrica din Franţa.

Compania Airbus a încheiat un parteneriat cu Colegiul Tehnic ”Transilvania”, primii 28 de de tineri incluşi în acest program participând la ceremonia de inaugurare a fabricii. După absolvire, aceştia vor deţine diplome de tehnicieni pentru elicoptere, tehnicieni superiori şi ingineri. 

 ”A fost o onoare că am inaugurat fabrica de elicoptere de la Ghimbav în prezenţa preşedintelui Franţei şi a premierului României, întrucât acesta este începutul unui proiect care va aduce o imensă contribuţie industriei aeronautice din România. Airbus Helicopters are o istorie de succes de 40 de ani în România, iar evenimentul de astăzi este un mare pas înainte pentru parteneriatul dintre cele doua ţari. Primul H215, produs 100% în Romania, ar putea ieşi de pe linia finală de asamblare din Braşov în 2018, cu condiţia de a avea o prima comandă semnificativă. Producţia va creşte permanent pentru a ajunge la 15 elicoptere pe an până în 2020“, a declarat Serge Durand, directorul general al Airbus Helicopters Industries. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.