Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la evenimentul de lansare The Tax Institute şi la prezentarea studiului „Modificările Noului Cod Fiscal: Inventar şi impact (2015-2023)”, că este evident că toată legislaţia noastră fiscală seamănă azi cu o uriaşă strecurătoare prin care curg nestingherit miliarde de euro, pe un sistem de excepţii fiscale aberante. El a mai spus că va veni un timp, anul viitor, când vor trebui să îşi asume o adevărată reformă fiscală a României. Trebuie să introducem un sistem fiscal bazat pe echitate, pe corectitudine şi respect faţă de contribuabilul onest, care îşi plăteşte corect taxele şi de intoleranţă totală faţă de evazionişti, a mai spus premierul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”Împreună ne-am asumat şi stabilitatea României, ne vom asuma în Parlament şi acest pachet de reduceri de cheltuieli în sistemul bugetar, de combatere a evaziunii şi în primul şi primul rând de scoatere a cât mai multor excepţii. Va veni un timp, anul viitor, când va trebui să ne asumăm, împreună cu dvs (..) o adevărată reformă fiscală a României, un stat care nu mai este în curs de dezvoltare, un stat stabil, dezvoltat, care va adera la OCDE şi care trebuie să intre într-o logică fiscală normală”, a spus premierul în discursul susţinut la sediul BNR.

 

Marcel Ciolacu a continuat. ”Eu nu îmi mai asum un singur lucru, să las România fără fonduri europene, să las România în afara Europei. Cu toate costurile pe care le voi avea, politic, acest lucru nu pot să mi-l asum. Ar însemna cel mai mare dezastru pentru România. Nu avem altă cale decât în interiorul Uniunii Europene”.

Şeful Executivului a precizat că i se pare de bun-simţ ca despre fiscalitate să discute responsabil, aşa cum o fac astăzi, cu studiile unor experţi pe masă, într-un cadru riguros şi respectat, cum este întotdeauna aici, la Banca Naţională a României.

”Nu în dezbateri tv populiste şi cu abordări meschine, în care personaje care câştigă milioane de euro anual, dar plătesc taxe cât un angajat cu salariul minim, ţipă că le cresc impozitele. Vreau să îi felicit pe Gabriel Biriş şi echipa sa de consultanţi pentru acest studiu valoros. Sunt oameni care au apreciat sau criticat deciziile guvernărilor de stânga sau dreapta, şi sunt ferm convins că vor critica inclusiv deciziile Guvernului pe care îl conduc, dar ştiu că întotdeauna critica lor a fost una argumentată solid. O critică din care se desprind şi soluţii, iar eu voi ţine întotdeauna cont de asemenea tip de abordare”, a afirmat premierul.

El s-a referit la una dintre concluziile studiului, că în ultimii 8 ani s-au produs peste 550 de modificări aduse Codului Fiscal, schimbări făcute prin vreo 100 şi ceva de legi, ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă.

”Nu se mai poate opera eficient în asemenea condiţii! Este evident că toată legislaţia noastră fiscală seamănă azi cu o uriaşă strecurătoare prin care curg nestingherit miliarde de euro, pe un sistem de excepţii fiscale aberante. Nu putem să ne dorim o ţară europeană ”ca afară” cu venituri de tip economie ”off shore”, adică ţară-paradis fiscal, dar cu cheltuieli ca în modelul social european”, a menţionat şeful Executivului.

Ciolacu a spus că ”s-a ajuns la situaţia absurdă în care România are cea mai mare impozitare a muncii la cei cu venituri mici şi familii cu copii din UE şi în acelaşi timp, a fost menţinută o impozitare foarte mică, cu uriaşe privilegii fiscale pentru anumite categorii de contribuabili care câştigă foarte mult”. Aşa ceva din punctul meu de vedere nu mai poate continua! Trebuie să introducem un sistem fiscal bazat pe echitate, pe corectitudine şi respect faţă de contribuabilul onest, care îşi plăteşte corect taxele şi de intoleranţă totală faţă de evazionişti! Şi îmi voi asuma răspunderea pe o reformă fiscală care preia inclusiv o mare parte dintre principiile extrem de corecte ale celor care au realizat acest studiu”, a anunţat Marcel Ciolacu. Premierul a subliniat că ”scopul lor nu este să descurajeze investiţiile”.

”Dimpotrivă, venim cu prevederi care scutesc de la orice formă de taxare banii investiţi de companiile din România. Vom susţine şi proteja start-up-urile, suntem dispuşi să ajutăm prin toate mecanismele posibile producţia şi procesarea în România. Ce nu vom mai tolera însă este şmecheria! Banii făcuţi doar din firme care au un angajat, un computer şi emit doar hârtii! Pentru că e clar că acolo e doar un contract de muncă mascat, pentru a nu plăti taxele pe muncă. Nu vom mai permite profiturile mascate şi externalizate, optimizările fiscale! Nu mai putem accepta că doar cei mulţi şi fraieri plătesc lunar contribuţii sociale şi de sănătate, iar cei şmecheri nu!”, a afirmat premierul în discurs.

”Sunt convins că putem folosi contribuţia valoroasă a realizatorilor acestui studiu. Aşa cum putem utiliza experienţa oamenilor de valoare din BNR, a celor din Consiliul Fiscal şi a antreprenorilor români. Fiindcă toţi avem un scop comun, să găsim cele mai corecte şi echitabile soluţii pentru a duce această ţară înainte!”, a spus Ciolacu în final.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.