Prim-ministrul Marcel Ciolacu şi reprezentanţi ai statului român au avut, mierucir, o întâlnire cu reprezentanţi ai cultelor religioase recunoscute din România, fiind abordate teme care privesc viaţa religioasă din ţara noastră, cât şi perspectivele consolidării parteneriatului dintre stat şi culte. „În ultimele luni au avut loc mai multe schimbări legislative cu impact în domeniul vieţii religioase, printre care cele mai importante privesc sprijinul pentru salarizarea personalului clerical şi neclerical, diversificarea sprijinului financiar acordat cultelor, conform nevoilor şi solicitărilor acestora, în mod deosebit în domeniul asistenţei sociale şi medicale, precum şi reorganizarea Secretariatului de Stat pentru Culte”, arată comunicatul de presă al Executivului. La rândul său, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) Daniel a solicitat, la această întâlnire de miercuri, creşterea salariului personalului neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, Părintele Patriarh Daniel a mai cerut, la întrevederea de miercuri, Guvernului completarea cadrului legislativ pentru majorarea de la 30% la 40% a ponderii posturilor clericale pentru care e alocat sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%.

„Am convingerea că prin instituţiile abilitate, în mod deosebit Secretariatul de Stat pentru Culte, vom reuşi să diversificăm modalităţile prin care Guvernul va sprijini activităţile cultelor, împlinind astfel promisiunea făcută în octombrie 2023 de a valorifica într-o şi mai mare măsură potenţialul pe care cultele îl au în domeniul social-filantropic, medical şi educaţional. În plus, există oportunităţi concrete în accesarea de fonduri europene pentru proiecte comune în ceea ce priveşte asistenţa persoanelor dependente sau sprijinirea familiilor monoparentale sau vulnerabile”, a subliniat Marcel Ciolacu, conform comunicatului de presă al Guvernului.

În ultimele luni au avut loc mai multe schimbări legislative cu impact în domeniul vieţii religioase, printre care cele mai importante privesc sprijinul pentru salarizarea personalului clerical şi neclerical, diversificarea sprijinului financiar acordat cultelor, conform nevoilor şi solicitărilor acestora, în mod deosebit în domeniul asistenţei sociale şi medicale, precum şi reorganizarea Secretariatului de Stat pentru Culte, mai spune sursa citată.

Conducătorii cultelor din România au transmis mesajul lor, alături de sugestii privind formele concrete de manifestare ale dialogului dintre stat şi culte. Aceştia au subliniat importanţa promovării valorilor construite pe principiul iubirii aproapelui, nevoia de pace în lumea de astăzi, precum şi păstrarea valorilor conservatoare care stau la baza societăţii româneşti.

Una dintre propunerile întâlnirii a constat şi în iniţierea declarării unei Zile a Libertăţii Religioase şi a contribuţiei cultelor la binele social în România, data propusă fiind cea de 16 mai, pentru a marca semnarea de către toţi reprezentanţii cultelor din România, la Snagov, în 16 mai 2000, a unei declaraţii comune cu privire la integrarea României în Uniunea Europeană, o premieră în România post-decembristă, mai indică sursa menţionată.

La eveniment au mai participat preşedintele Senatului României Nicolae Ionel Ciucă, vice-premierul Marian Neacşu, ministra Muncii şi Solidarităţii Sociale Simona Bucura-Oprescu, secretarul de stat pentru culte Ciprian-Vasile Olinici Teodora Preoteasa, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, alături de reprezentanţii ai Secretariatului de Stat pentru Culte şi ai Institutului Naţional de Statistică.

Întâlnirea a fost găzduită în Sufrageria Regală din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României, următorul eveniment de acest fel fiind programat pentru luna octombrie a acestui an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.