Peste 10% dintre buletinele de vot prin corespondenţă au fost anulate de către Biroul electoral pentru românii din străinătate, transmite România Liberă.Cele 480 de buletine au fost anulate pentru că plicurile în care au fost trimise nu conţineau certificatul de alegător.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Surse citate ”România Liberă” au declarat că circa 480 de buletine dintre 4591 trimise prin corespondenţă au fost anulate.

”Alegătorii din diaspora trimit buletinul de vot într-un plic interior care este pus în alt plic exterior, alături de certificatul de alegător ce atestă că persoana respectivă întruneşte condiţiile legale pentru a vota prin corespondenţă. S-a constatat că avem 480 de plicuri exterioare care conţin doar plicul interior cu buletinul de vot şi nu au alături certificatele de alegător. Este posibil care aceste certificate să fie în plicul interior, alături de buletinul de vot. Cu toate acestea s-a luat decizia ca toate cele 480 de voturi să fie anulate, vorbim de peste 10 la sută din totalul voturilor şi asta poate afecta rezultatul final”, au explicat sursele citate.

Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă a atras atenţia Biroului pentru românii din străinătate că există posibilitatea ca certificatele de alegător să se afle în interiorul plicurilor cu buletinul de vot, însă acesta a hotărât să fie acestea anulate deoarece deschiderea lor pentru a vedea dacă au certificatele ar reprezenta o încălcare a secretului votului. 

”Problema ţine de secretul votului. Dacă desfacem plicurile cu buletinul de vot şi certificatul de alegător, se poate asocia opţiunea de vot cu identitatea alegătorului şi asta este ilegal”, a declarat o sursă din interiorul Biroului pentru românii din străinătate.

Pe de altă parte, un membru al Biroului pentru votul prin corespondenţă crede că s-ar putea evita anularea buletinelor. ”Noi putem desface plicurile cu buletinul de vot, la ora la care se desfac toate plicurile. Verificam dacă în plic e certificatul de alegător şi unde este luăm buletinul de vot şi îl punem în urnă, fără să vizualizăm cum s-a votat. Apoi se numără voturile, când se desfac toate urnele şi secretul votului este respectat. Deci tehnic se poate să nu anulăm sute de voturi şi să respectăm secretul votului”, a declarat sursa citată de România Liberă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.