Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă a transmis, luni, pe Facebook, că aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) în procedură de urgenţă ar reprezenta un demers legitim şi un răspuns adecvat către Vladimir Putin. Potrivit acestuia, statele europene trebuie să aibă dreptul să îşi aleagă libere destinul, iar valorile UE ne cer acum o asemenea decizie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) în procedură de urgenţă ar reprezenta un demers legitim şi un răspuns adecvat către Vladimir Putin. Statele europene trebuie să aibă dreptul să îşi aleagă libere destinul, iar valorile UE ne cer acum o asemenea decizie. În 2014, ucrainenii au ţinut piept unui regim rusofil violent şi şi-au apărat Acordul de Asociere la UE. În Euromaidan, eroii Ucrainei au dat jos regimul Ianukovici şi au plătit cu sânge dorinţa de integrare europeană”, a scris Drulă pe Facebook. 
 
Preşedintele interimar al USR mai spune că, drept răspuns, ”Vladimir Putin a început să rupă bucăţi din Ucraina, iar astăzi duce un război barbar împotriva sufletului acestei naţiuni”.
 
”Salut declaraţiile doamnei preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la dorinţa ca Ucraina să adere la UE şi, de asemenea, semnalul dat de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a promis că dezbaterea despre aderarea Ucrainei va avea loc. Cele mai avansate state din Parteneriatul Estic - Ucraina şi Republica Moldova - merită o şansă reală de aderare. Ucraina şi Moldova au locul lor, alături de noi, în Lumea Liberă”, mai spune Cătălin Drulă. 

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Ucraina este ”una dintre noi şi o dorim în UE”. Oficialul european nu a oferit, însă, un orizont de timp pentru aderare.

Într-un tweet postat duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a discutat cu von der Leyen despre consolidarea capacităţilor de apărare ale Ucrainei şi aderarea acesteia la UE. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.