Candidatul independent la Primăria Ploieşti Marius Fenichiu a anunţat că de luni intră în greva foamei, acuzând că i se încalcă dreptul la libera exprimare prin faptul că legea electorală îl împiedică să-şi producă singur materiale de campanie cum ar fi filmuleţe făcute cu telefonul pe care să le posteze pe Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marius Fenichiu, candidat independent la Primăria municipiului Ploieşti, a anunţat pe Facebook şi pe blogul său personal că, începând de luni, intră în greva foamei "pentru a protesta faţă de sistemul creat de partide, care îngroapă şansele candidaţilor independenţi”.

"Nu este normal ca partidele, cele mai bine organizate structuri mafiote din România, să fie favorizate de Legea Electorală. REFUZ SĂ MĂNÂNC până când Autoritatea Electorală Permanentă va înceta această sfidare la adresa mea”, a scris Fenichiu pe pagina sa de socializare.

Contactat telefonic, Marius Fenichiu a declarat pentru News.ro că "motivul principal” al deciziei sale este faptul că legea nu îi permite să îşi realizeze materialele de campanie electorală în regie proprie, din care cauză se consideră discriminat.

"Faptul că nu mi se permite să-mi produc singur materiale de campane electorală deşi eu am fost admis candidat definitiv de către Biroul electoral, am îndeplinit toate procedurile prevăzute de lege, conform legii ar trebui să am dreptul la liberă exprimare, ca toţi ceilalţi candidaţi,  dar pentru faptul că nu am bani de investit în campanie nu mă pot exprima liber şi aceasta nu este normal”, a declarat Fenichiu pentru News.ro.

În momentul în care i s-a spus că această prevedere legală era valabilă şi înaintea începerii campaniei electorale, Fenichiu a răspuns: "Da, dar nu am sesizat-o, sincer”. El a spus că această prevedere nu este trecută în lege, ci în normele de aplicare şi de aceea nu a observat-o.

De asemenea, întrebat de ce a decis să intre în greva foamei pe acest motiv în mijlocul campaniei electorale, el a răspuns: "Nu e în mijlocul campaniei”

"Nu. Nu e în mijlocul campaniei, e la începutul campaniei. Eu am fost întâi la biroul judeţean al Autorităţii Electorale Permanente, am avut un dialog verbal, m-au îndrumat să fac scris către Autoritatea Electorală Permanentă de la Bucureşti, către Biroul Electoral Central şi după data de 10 (mai - n.r.) când am făcut adresa nu am primit nici un răspuns. Eu am sunat şi vineri la ei şi le-am spus că fiecare zi care trece pentru mine este o problemă pentru că nu mă pot exprima liber” a spăus candidatul.

Întrebat ce le răspunde celor care spun că ideea de a intra în greva foamei este o strategie de a-şi face publicitate, Fenichiu a spus că acestea sunt "interpretări răutăcioase”.

"Mă aşteptam ca să apară astfel de interpretări răutăcioase din punctul meu de vedere, dar nu acesta este scopul,  nu să-mi fac publicitate. Aproape că am ajuns la disperare pentru că nu am, efectiv, suport material să pot plăti o firmă de producţie video care să-mi facă filmuleţe pe care să pot să le postez după aia pe Facebook. Dincolo de acţiunile în teren  este foarte importantă şi comunicarea online, iar eu nu mă pot exprima liber, neavând posibilitatea să-mi produc materiale şi să le postez. Sunt candidat  şi ar trebui să am aceleaşi drepturi în a mă exprima la fel ca şi ceilalţi candidaţi, dar pentru că nu am bani nu am voie să mă exprim în online şa cum doresc”, a adăugat el.

Totodată, întrebat cât va rămâne în greva foamei, Fenichiu a spus: "Până primesc răspuns aşa cum am solicitat”.

"Am solicitat să mi se interpreteze clar legea dacă îmi fac un filmuleţ şi îl postez pe Facebook, dacă chiar sunt obligat să îl fac cu o firmă, nu pot să îl fac singur atâta timp cât eu nu solicit rambursarea unei cheltuieli. Dacă eu mă filmez singur şi îmi postez pe Facebook, pentru că eu nu solicit să-mi plătească nimeni asta, de ce nu pot să o fac?”, a precizat el.

Marius Fenichiu a fost membru PNL, iar în momentul în care partidul a refuzat să îl desemneze candidat pentru Primăria Ploieşti a demisionat decizând să candideze independent. Până la începutul acestei luni, el a fost consilier la cabinetul europarlamentarului liberal Adina Vălean, el renunţând la această calitate la 1 mai.

"De la 1 mai nu mai lucrez, mi-a solicitat să întrerupem contractul doamna Adina Vălean şi am întrerupt. Mi-a dat să aleg între candidatură şi funcţia de asistent de cabinet şi bineînţeles că nu am renunţat la candidatură”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.