Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, miercuri, să aibă un loc pe 12 decembrie un plen reunit. Printre alte puncte înscrise pe ordinea de zi a şedinţei se numără şi proiectul de declaraţie privind consolidarea egalităţii de gen în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alte puncte de pe ordinea de zi a plenului de atunci sunt numirea a doi membri ai Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi aprobarea solicitării preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la constituirea Grupului de Luptă Aliat pe teritoriul României sub conducerea Franţei.

Conform declaraţiei privind consolidarea egalităţii de gen în România care va fi adoptată de Legislativ pe 12 decembrie, este încurajată „participarea deplină şi egală a femeilor din România la dezvoltarea, finanţarea şi implementarea de programe, iniţiative şi politici publice relevante”;
 
De asemenea, conform documentului este recunoscută „necesitatea aplicării unui cadru legislativ care să promoveze accesul egal la mandatele de reprezentare politică sau la responsabilităţile profesionale şi poziţiile de conducere”;
 
Totodată, este sprijinită „eliminarea tuturor formelor de inegalitate de gen, violenţa împotriva femeilor şi fetelor, căsătoria timpurie şi forţată, nerespectarea drepturilor reproductive, lipsa de echitate la angajare şi diferenţa salarială între femei şi bărbaţi sau participarea inegală la luarea deciziilor private şi publice”.
 
Declaraţia salută şi iniţiativele pentru stabilirea unei cote de reprezentare de gen pe listele de candidaţi pentru alegerile locale parlamentare şi europarlamentare şi consideră oportună intensificarea demersurilor pentru a asigura o paritate reală pentru poziţiile eligibile pentru pentru femei la nivel local, naţional şi european.
 
În plus, sunt îndemanaţi toţi actorii politici şi instituţionali să contribuie la participarea semnificativă a femeilor în toate domeniile de activitate şi la toate nivelurile de decizie şi se susţine dialogul interinstituţional privind educaţia sensibilă la gen care să promoveze incluziunea şi echitatea. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.