Deputatul USR Iulian Bulai acuză Televiziunea Română şi pe Doina Gradea, preşedintele-director general, că a plătit „nelegal” 195.000 de lei către două firme private pentru service-ul şi mentenanţa unor echipamente din cauză că angajaţii instituţiei nu citesc contractele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bulai a scris marţi, pe Facebook, că plata a 194.996,97 de lei a fost făcută deşi în caietul de sarcini pentru licitaţia organizată în vederea achiziţionării unui echipament Storage şi a unui robot de arhivare, cu tot cu soft, era solicitată garanţia inclusă în preţ.

„174.808,62 + 20.188,35 = 194.996,97 de lei. Atât a plătit nelegal TVR către două firme private, din cauză că angajaţii instituţiei nu citesc contracte şi oricum nu-s banii lor. Dacă eşti televiziunea publică, poţi să plăteşti în avans service-ul şi mentenanţa unor echipamente, chiar şi atunci când în caietul de sarcini de la licitaţie ai trecut că soliciţi garanţia inclusă în preţul echipamentelor”, a scris el.

El a explicat că, în 2018, printre altele, TVR a cumpărat un echipament Storage şi un robot de arhivare, cu tot cu software. „În procedura de achiziţie, TVR a scris că vrea 2 ani de garanţie inclusă în preţ. Cele două firme care au depus oferte au oferit 24 de luni de garanţie pe bani. «Minunat, aţi câştigat!», a zis TVR, în loc să descalifice ofertanţii. A încheiat contractele, firmele au emis nişte facturi, pe care costul de service şi mentenanţă apărea distinct, nişte oameni au pus viză de control financiar preventiv că e totul OK şi alţi oameni au recepţionat echipamentele la o valoare a lor, a echipamentelor, care includea preţul de service şi mentenanţă”.

 

El a continuat: „Dacă service-ul şi mentenanţa sunt pe bani, faci contract pentru ele, dar achiţi factura după ce cineva chiar îţi face aceste servicii. Există o căruţă de legi, ordine şi norme – pe care Curtea de Conturi le şi enumeră în descrierea acestei situaţii (descoperită prin sondaj, adică s-ar prea putea ca TVR să aibă multe alte contracte la fel de isteţe) – care nu permit instituţiilor să plătească servicii în avans (darămite să includă preţul lor în valoarea de inventar a echipamentelor). Doar că la TVR pare că nu s-a auzit de ele”.

Ce spun cei responsabili? „E un abonament de suport“. Ce spun Curtea de Conturi şi logica elementară? Ori e garanţie, ori e abonament de suport. TVR a cerut, în caietul de sarcini, 24 de luni de garanţie. Dacă pentru un pachet de sistem Storage plăteşti 870.519 lei fără TVA, iar „abonamentul de suport“ pentru 2 ani e 146.898 de lei fără TVA, atunci în 8 ani mai plăteşti o dată tot sistemul în costuri de „abonament“, a mai explicat Bulai. Astfel, rezultă că sistemul a fost cumpărat fără nicio zi de garanţie.

Ce spune dna PDG Doina Gradea? „Nu ştiu, nu mă pricep, e treaba ălora de la Achiziţii“.

„Abia aştept s-o întreb pe doamna Gradea, atunci când îşi va rupe din timpul în care nu ştie cum se cumpără lucruri la TVR ca să vină în faţa Comisiei de cultură, dacă a recuperat cei aproape 200.000 de lei prăduiţi în cazul de faţă şi dacă a reevaluat echipamentele sau ele în continuare au cea mai mare valoare de inventar de pe piaţa TV”.

Doina Gradea este aşteptată la o audiere în Comisia pentru cultură din Cameră, din care face parte şi Iulian Bulai, după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.