Bugetul Serviciului Român de Informaţii va fi cu 9,4% mai mic în 2017 decât în anul precedent, reducerile cele mai mari fiind la cheltuielile cu investiţiile şi în capitolul dedicat "ordinii publice şi siguranţei naţionale". Şi SIE, STS şi SPP vor avea bugetele reduse cu aproximativ 10%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit noului proiect de buget, SRI are alocată în 2017 suma de 1,706 miliarde lei, în scădere cu 9,41% faţă de anul 2016, când a beneficiat de fonduri de 1,883 miliarde lei. Prima formă a bugetului prezentată de Guvern prevedea o creştere de 0,8% pentru SRI, până la cifra de 1,889 miliarde lei.

Bugetul redus se resimte puternic la capitolul de cheluieli de capital (investiţii, achiziţii, rezerve, etc), unde sumele sunt mai mici cu 58 de procente, respectiv cu 138 de milioane de lei. Scad şi sumele alocate salariilor, însă doar cu 15 milioane de lei (1,5%), potrivit datelor Guvernului.

Dintre capitolele bugetare unde aceste tăieri sunt cele mai puternice, Ordinea publică şi siguranţa naţională suferă cel mai mult.  Astfel, aproximativ 1,218 miliarde lei sunt destinate acţiunilor de ordine publică şi siguranţă naţională, unde scăderea faţă de anul trecut este semnificativă, de 12,22%, de la cele 1,388 miliarde lei alocate anul trecut.

În privinţa Serviciului de Informaţii Externe, fondurile scad cu 10,61%, astfel încât instituţia primeşte de la buget doar 247 de milioane lei, faţă de cele 276 de milioane lei alocate anul trecut. Bugetul SIE este la fel ca în prima formă a proiectului, prezentată de Guvern săptămâna trecută.

STS va avea un buget de 270 de milioane lei, în scădere cu 8% faţă de anul trecut, când instituţia a primit 293 de milioane lei. La fel ca în cazul SIE, bugetul STS este identic cu cel prezentat de Guvern săptămâna trecută.

Bugetul Serviciului de Protecţie şi Pază va fi de 156 de milioane lei, în scădere cu 9,1% faţă de 2016, când instituţia a avut alocări de 172 milioane lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.