Ministrul Marcel Boloş, a declarat, vineri, la Palatul Victoria, că ministerele au avut de îndeplinit 27 de jaloane, din cadrul PNRR, până la data de 1 iulie. El a precizat că începe procesul de validare cu Comisia Europeană şi, în acest proces, s-ar putea să fie solicitate informaţii suplimentare sau completări ale documentelor. Obiectivul cel mai important de îndeplinit este încasarea celor 10 miliarde de euro, necesari pentru implementarea proiectelor de infrastructură, a mai afirmat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

Ministrul a arătat că la data de 1 iulie au avut de îndeplinit un număr de 27 de jaloane, care fac parte din PNRR. 

”Până ieri, la sfârşitul zile, toate ministerele de linie care au fost implicate şi au avut în responsabilitate jaloanele pentru trimestrul 2 au depus documentele care fac dovada ducerii la îndeplinire a jaloanelor pe care le-au avut în responsabilitate”, a spus el. 

Boloş a spus că ministerul Mediului a avut un jalon, ministerul Energiei 4 jaloane, ministerul Dezvoltării regionale, 6 jaloane, Ministerul de Finanţe, un jalon, ministerul Sănătăţii, 3 jaloane, ministerul Justiţiei, un jalon, SGG-ul, un jalon, ministerul Cercetării şi Digitalizării, 3 jaloane, ministerul Investiţiilor, un jalon, ministerul Muncii, un jalon şi ministerul Educaţiei, 3 jaloane. 

”Documentaţiile ministerelor au fost depuse la ministerul Investiţiilor, urmează în perioada următoare să începem procesul de validare cu Comisia Europeană a acestor jaloane, pentru ca la termenul pe care îl avem, pentru cererea de plată numărul doi, pentru care termenul este luna octombrie 2022, să putem să avem validate cele 27 de jaloane şi să putem să ne depunem cererea de plată în condiţiile pe care le cunoaşteţi”, a spus ministrul. 

El a precizat că în trimestrul 1, au fost 24 de jaloane, iar pentru trimestrul 3 sunt 24 de jaloane de îndeplinit. 

”Pentru trimestrul 4 sunt 55 de jaloane, fiind trimestrul ultim din an, cu cea mai mare greutate”, a mai spus Boloş. 

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a ţinut să menţioneze că, pentru anul 2022, totalul jaloanelor care trebuie duse la bun sfârşit este de 130. 

Pentru trimestrul doi, jaloanele au avut anumite particularitîţi, 18 fiind acte normative pe care a trebuit să le adopte Guvernul şi Parlamentul, cele mai importante fiind decarbonizarea, proiectul zonelor metropolitane, cel privind administrarea bunurilor confiscarea, interoperabilitatea, ordonanţa cloud-ului guvernamental, proiectul privind modificarea economiei sociale. 

Restul de jaloane s-au referit la lansări de apeluri de proiecte. 

”ăn continuare, guvernul României trebuie să facă eforturi pentru ca celelalte jaloane, din trimestrele 3 şi 4, să fie duse la sfârşit”, a mai arătat ministrul, precizând că urmează şi evaluarea proiectelor şi contractare a proiectelor, activităţi cu un grad de complexitate mai ridicat. 

În privinţa proiectelor de infrastructură, ele au ca finalizare contractele de execuţie lucrări şi implementarea acestor proiecte.

”Începem procesul de validare cu Comisia Europeană şi, în acest proces, s-ar putea să fie solicitate informaţii suplimentare sau completări ale documentelor pe care le trimitem la Comisie”, a arătat Marcel Boloş. 

Obiectivul cel mai important de îndeplinit este încasarea celor 10 miliarde de euro, necesari pentru implementarea proiectelor de infrastructură, a mai afirmat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. 

”E un proces de validare cu care noi ne-am obişnuit şi Comisia are acest drept, până la virarea banilor, să solicite aceste informaţii suplimentare. Noi avem obligaţia să depunem toate diligenţele necesare pentru ca România să încaseze valoarea această enormă de 3 miliarde de euro, iar din această perspectivă, nu cred că se pune problema ca noi, ca reprezentanţi naţionali şi responsabili pentru cererile de plată, să nu oferim informaţiile” a spus ministrul.

Marcel Boloş a mai afirmat că jaloanele sunt mai simple, în trimestrul 1 şi 2.

Despre şansele de a termina la timp toate jaloanele, în trimestrul 4, Boloş a afirmat că este foarte greu de spus, el arătând că miniştrii au făcut eforturi pentru a duce la bun sfârşit aceste jaloane.

”Sunt convins că responsabilitatea miniştrilor dar şi a colegilor care sunt implicaţi în implementarea jaloanelor va fi aceeaşi. Nu ne permitem să riscăm încasarea acestor bani, care sunt de o o importanţă vitală pentru stabilitatea financiară a României.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.