Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat miercuri, în emisiunea Proiect de Ţară: România, că ”decizia de reducere a cuantumului pensiilor speciale versus riscul de depopulare din sisteme şi argumentele cu ce se întâmplă în UE trebuie să fie baza discuţiilor cu Comisia Europeană”, în privinţa reformei cerute în PNRR privind pensiile speciale. El a mai arătat că sunt ţări care au analizat foarte bine ce câştigă şi ce pierd dintr-o reformă, şi a dat cazul Bulgariei care a renunţat la decarbonizare şi Lituania care a renunţat la reforma fiscală

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi avem termenul acesta pe care trebuie să îl respectăm şi care, dacă depuneam cererea de plată în trumestrul întâi, trebua să punem pe masă această lege a pensiilor speciale în conformitate cu cerinţele din PNRR. Dar noi avem nişte criterii foarte dure pe care le avem în PNRR, primul criteriu legat de sustenabilitate, trebuie să facem dovada că aceste cheltuieli anuale cu pensiile le putem suporta pe o periodă lungă de timp. (..) Decizia aceasta de tăiere a pensiilor speciale, pe fond acest lucru îl spune Comisia, ar însemna că aliniem regulile de contributivitate din sistemul de pensii generale la cele speciale”, a spus Marcel Boloş. 

El a precizat că este vorba de ”o decizie e care Guvernul o poate lua pentru alinierea acestor reguli din sistemul general la sistemul de pensii speciale, însă trebuie asumată şi partea de consecinţe, care este o depopulare a serviciilor publice, apărare naţională”, ministrul arătând că acest lucru ne poate duce la riscul de populare migrare a forţei de muncă din aceste servicii publice. 

”Trebuie o strategie bine articulată, e ca şi cu decarbonizarea (..) Noi discutăm atât de procentul aplicat la baza de calcul dar a doua modificare de substanţă este baza de calcul. Comisia, asa rezultă din solicitări şi observaţii, că trebuie să se extindă pe perioada de activitate a benefiiarului şi noi până acum discutam fie de ultimul salariu brut sau de o perioadă limitată de timp”, a explicat Boloş.

Întrebat dacă s-ar putea renunţa la aceatsă reformă a pensiilor, Marcel Boloş a arătat că ”drumul reformelor care este scris în PNRR şi angajat prin decizie este unul foarte limpede şi un drum care continuă chiar dacă este foarte greu”.

”Am spus că sunt ţări care au analizat foarte bine ce câştigă şi ce pierd dintr-o reformă, cazul Bulgariei care a renunţat la decarbonizare şi Lituania care a renunţat la reforma fiscală. Sunt ţări care au început să facă o anaiză post beneficiu, ce câştigi şi ce pierzi”, a spus ministurl Investiţiilor. 

El a completat: ”Dacă e să luăm în calcul că există un risc de depopulare pentru servicile publice de importanţă strategică pentru România, soluţia cred că este una de mijloc”.

”Decizia de reducere a cuantumului pensiilor speciale versus riscul de depopulare şi argumentele ce se întâmplă în UE trebuie să fie baza discuţiilor cu Comisia. Noi avem discuţii. Aici contează foarte mult, dincolo de ce ne fixăm şi ce se discută în spaţiul pubic, ce punem pe masă în privinţa simulărilor, pe criteriul de sustenabilitate şi cum reuşim să convingem Comisa că proiectul de lege pe care îl va adopta Parlamentul va răspudne cerinţelor de sustenabiliitate şi contributivitate”, a afirmat Boloş. 

Marcel Boloş a precizat că ministerele de linie conrfimă aceste ieşiri din sistem şi este o îngrijorare pe bună dreptate a ministerelor.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.