Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, în calitate de vorbitor principal, la sesiunea de deschidere a Congresului Internaţional „Dialog şi Cooperare în Regiunile Mării Negre şi Balcanilor”, organizat de Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră (BSUN – Black Sea University Network) şi Asociaţia Universităţilor Balcanice (BUA – Balkan Universities Association), la Universitatea din Bucureşti, care deţine în prezent preşedinţia BUA şi urmează să preia preşedinţia BSUN, cele două alianţe având, în premieră, un congres comun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe a evidenţiat necesitatea intensificării cooperării între actorii cu viziuni comune din cele două regiuni, mai ales în ceea ce priveşte conturarea deciziilor politice şi a politicilor publice, cu implicarea experţilor din mediul academic, al societăţii civile şi al comunităţii de afaceri, astfel încât să fie încurajate eforturile pentru dezvoltare economică în regiunea Mării Negre şi a Balcanilor. Totodată, şeful diplomaţiei române s-a referit la provocările complexe cu care se confruntă cele două regiuni în contextul agresiunii militare ilegale, neprovocate şi nejustificate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a efectelor sale multidimensionale asupra securităţii europene şi euroatlantice, dar şi la oportunităţile oferite de cooperarea statelor din regiunea Mării Negre şi a Balcanilor cu Uniunea Europeana, inclusiv sub egida Agendei maritime comune pentru Marea Neagră şi Agendei strategice de cercetare şi inovare a Mării Negre, documente-cadru adoptate la 21 mai 2019, în cadrul Preşedinţiei române a Consiliului UE”, arată comunicatul de presă al MAE. 

Nu în ultimul rând, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la importanţa educaţiei, a cercetării şi inovării în sprijinul creşterii rezilienţei la nivelul societăţilor din cele două regiuni şi a încurajat o abordare integrată a celor trei paliere, pentru a răspunde nevoilor comunităţilor din regiunile Mării Negre şi Balcanilor. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat potenţialul comunităţii academice din cele două regiuni de a deveni puncte de reper în materie de excelenţă academică, în serviciul societăţii, mai indică sursa citată.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Congresul Internaţional reuneşte la Bucureşti peste 100 de experţi globali în teme de interes strategic, reprezentanţi ai Guvernului României, rectori, reprezentanţi ai mediului academic şi ai instituţiilor publice şi private din domeniu. Participanţii la eveniment sunt cu precădere rectorii, prorectorii şi specialiştii din universităţile celor două alianţe, dar şi invitaţi speciali şi specialişti de renume în domeniu.

Astfel, evenimentul se va concentra pe teme precum reţelele universitare şi rolul învăţământului superior în context de criză, dezvoltarea sustenabilă în regiune, combaterea răspândirii ştirilor false, a propagandei şi a altor provocări de natură societală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.