Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunţat că, la reuniunea de lun a Consiliului Afaceri Externe va solicita un punct separat pe agenda CAE din luna decembrie care să analizeze situaţia din Republica Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„România şi-a intensificat eforturile în sprijinul Republicii Moldova şi susţine aproape 90% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Vom continua să sprijinim Republica Moldova. Dar este nevoie de sprijin şi în ceea ce priveşte granturile. De aceea, voi saluta în mod deosebit anunţul făcut de preşedintele Comisiei Europene la Chişinău, privind sprijinul financiar de 250 de milioane de euro pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. În ceea ce priveşte viitoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe, din luna decembrie, voi solicita astăzi introducerea unui punct pe agenda acelei reuniuni privind situaţia din Republica Moldova, desigur, cu prezenţa ministrului de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu”, a afirmat Bogdan Aurescu, înaintea începerii reuniunii miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se desfăşoară la Bruxelles.

El a adăugat că „platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, care a fost creată de România, Germania şi Franţa în luna aprilie şi care a avut deja două conferinţe – una la Berlin, în aprilie, şi una la Bucureşti, în iulie – va avea o nouă întâlnire peste o săptămână, la Paris, pe 21 noiembrie”.

„Aceasta va fi o oportunitate importantă pentru a strânge şi mai multă asistenţă directă, granturi pentru Republica Moldova, în special pentru a face faţă provocărilor privind securitatea energetică”, a adăugat ministrul de Externe.

La reuniunea CAE de luni, Bogdan Aurescu va saluta lansarea unui nou pachet de sprijin al UE pentru Ucraina.

„Bineînţeles, România va avea o contribuţie naţională în această misiune”, a mai explicat acesta.

Totodată, ministrul român a amintit şi despre continuarea presiunii asupra Rusiei.

„Din această perspectivă, voi transmite susţinerea noastră pentru măsuri mai restrictive privind Rusia şi privind Belarus”, a mai precizat Aurescu.

El va informa la CAE şi cu privire la susţinerea României privind „crearea unui mecanism care va investiga şi va urmări penal crima de agresiune din Ucraina".
„Dar, trebuie să găsim, în mod evident, o bază legală solidă pentru asta”, a subliniat şeful diplomaţiei române.

În plus, Bogdan Aurescu a amintit că, de la începutul războiului, 6,5 milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România, iar recent a fost deschis un nou punct de frontieră între cele două state.

Ministrul de Externe a reiterat şi susţinerea României pentru parcursul european al statelor din regiune.

Acesta a subliniat că „este foarte important ca tensiunile din nordul Kosovo să înceteze” şi că România va continua să încurajeze dialogul Belgrad - Priştina pentru ca situaţia să fie din nou sub control.

Chestionat dacă UE va trebui să impună sancţiuni suplimentare Iranului, în contextul susţinerii venite din partea acestei ţări pentru Rusia,ministrul Afacerilor Externe a replicat: „Absolut. Susţinem foarte mult sancţiuni suplimentare pentru Iran”.

„Am susţinut primul set de sancţiuni, în domeniul drepturilor omului, din cauza modului în care autorităţile iraniene s-au purtat cu demonstranţii - cu foarte multă violenţă şi opresiune nejustificată împotriva libertăţii de întrunire, împotriva libertăţii de exprimare. Pe de altă parte, am susţinut un set de sancţiuni legat de susţinerea agresiunii ruse în Ucraina. Şi continuăm să susţinem mai multe sancţiuni, legate de domeniul drepturilor omului”, a completat Aurescu.

În legătură cu informaţiile despre livrări de arme din Iran către Rusia, Aurescu a precizat că „există indicii în acest sens şi trebuie, evident, să vedem probe concrete”.

„Dar, repet, faptul că Iranul a recunoscut deja ca livrează drone Rusiei înseamnă că există o confirmare a sprijinului şi complicităţii cu agresorul, iar acest lucru trebuie să fie luat foarte în serios, bineînţeles”, a conchis Aurescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.