Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE) – care va avea loc la Luxemburg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Miniştrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferinţă a ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba, şi la perspectivele relaţiei UE-China. De asemenea, vor aborda subiecte de interes ale agendei internaţionale, precum evoluţiile din Iran, Liban, Etiopia, Burkina Faso şi provocările schimbărilor climatice”, a transmis Ministerul de Externe, într-un comunicat de presă.  

Potrivit sursei citate, discuţia privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc în contextul recentelor escaladări ale conflictului generate de anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene ocupate de Rusia şi de noua serie de atacuri lansate de Rusia asupra oraşelor ucrainene/obiectivelor civile.  

”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va saluta adoptarea celui de-al optulea pachet de măsuri restrictive la adresa Rusiei şi creşterea sprijinului militar pentru Ucraina prin adoptarea celei de-a şasea tranşe a contribuţiei financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace şi finalizarea demersurilor privind crearea unei misiuni de asistenţă militară a UE (EUMAM) pentru antrenarea armatei ucrainene”, a transmis MAE.  

De asemenea, în cadrul reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu va reitera continuarea sprijinului multidimensional al României pentru Kiev şi va informa cu privire la facilitarea exporturilor de cereale şi alte produse din Ucraina prin ţara noastră.  

”Un alt aspect important pe care îl vor aborda miniştrii europeni se referă la eforturile diplomatice ale UE şi ale statelor membre de izolare a Rusiei la nivel internaţional şi de contracarare a narativului rus privind consecinţele războiului de agresiune la nivel global”, a mai transmis MAE.  

În ceea ce priveşte perspectiva relaţiilor UE-China, discuţiile au loc în contextul începerii, la 16 octombrie, a celui de-al 20-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez şi în pregătirea Consiliului European din 20-21 octombrie.   

”Oficialul român va pune accentul pe necesitatea menţinerii unităţii Uniunii Europene în raportarea la China, în special în plan multilateral, pe consolidarea rezilienţei economice europene şi pe consolidarea relaţiei cu statele din Africa, America Latină şi Asia-Pacific. În acest sens, va sublinia importanţa implementării strategiei europene pentru Indo-Pacific şi a iniţiativei UE Global Gateway”, a mai transmis MAE.  

Miniştrii europeni vor aborda şi evoluţiile recente din Iran, marcate de protestele generate de uciderea tinerei Mahsa Amini, reprimate violent de autorităţile de la Teheran.  

”Ministrul Bogdan Aurescu va condamna încălcările grave ale drepturilor omului, inclusiv libertatea de expresie, de întrunire şi de manifestare paşnică şi va exprima susţinere pentru un răspuns ferm al UE în coordonare cu statele like-minded şi, în special, cu SUA. Schimbările climatice vor fi discutate în perspectiva Consiliului European din 20-21 octombrie şi a Conferinţei ONU privind schimbările climatice/COP 27 (6-18 noiembrie,  Sharm el-Sheikh/Egipt). Oficialul român va exprima sprijinul României pentru eforturile comune ale UE de a obţine rezultate ambiţioase la reuniunea din Egipt şi va evidenţia importanţa angajării statelor terţe în acest proces”, a mai precizat ministerul.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.