Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut miercuri o convorbire telefonică cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Polone, Zbigniew Rau. Şefii celor două diplomaţii au subliniat caracterul excelent al relaţiilor de Parteneriat Strategic dintre cele două state, cu precădere pe dimensiunea politică şi de securitate. Cei doi miniştri au discutat cu prioritate despre organizarea, în prima parte a anului 2023, a celei de-a doua şedinţe comune a Guvernelor României şi Poloniei, după cea de la Varşovia, din martie 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Şeful diplomaţiei române a transmis mulţumiri pentru sprijinul ferm şi activ al Poloniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Ministrul Zbigniew Rau a reiterat susţinerea puternică şi activă a Poloniei pentru obiectivul aderării României cât mai curând posibil şi a evidenţiat că ţara sa va continua să sprijine eforturile României, inclusiv în dialogul cu statele membre, şi a exprimat speranţa într-o evoluţie pozitivă pe acest dosar, având în vedere că este corect din toate punctele de vedere ca România să adere cât mai curând”, arată comunicatul de presă al MAE.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a arătat că România doreşte intensificarea dialogului politic bilateral pe toate componentele, precum şi în formatele trilaterale de consultare avute de România împreună cu Polonia, inclusiv Trilaterala România-Polonia-Turcia.

Cei doi oficiali au avut, de asemenea, un schimb de vederi privind agenda actuală de securitate, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, mai indică sursa citată.

„În perspectiva Summitului NATO ce va fi găzduit în 2023 de Lituania, la Vilnius, precum şi a ministerialei de externe a NATO din aprilie 2023, cei doi miniştri au discutat perspectivele de cooperare în cadrul Formatului Bucureşti 9, fiind evidenţiată valoarea adăugată deosebită a formatului, precum şi importanţa menţinerii ritmului consultărilor şi cooperării în acest format pentru promovarea priorităţilor comune”, mai precizează sursa menţionată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.