Europarlamentarul Traian Băsescu susţine că a doua nominalizare a lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier, însoţită de anunţul că nu se doreşte învestirea acestuia, a fost o "eroare declarativă, politică" care este suficientă pentru ca judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) să invoce principiul loialităţii constituţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Numirea lui Orban a fost o eroare declarativă, politică. L-am numit ca să cadă, liberalii nu-l vor vota. Este suficient pentru un organism cum este Curtea Constituţională să spună «unde-i loialitatea faţă de Constituţie?» (...) Aici intervine principiul loialităţii constituţionale şi loialitatea constituţională te obligă ca atunci când numeşti un guvern să vrei să-l numeşti, nu să vrei să nu treacă (...) Asta «pentru că vreau eu», nu funcţionează constituţional”, a afirmat Traian Băsescu, luni seară, la Realitatea Plus.
 
El a mai spus că, după ultimele evenimente din viaţa politică, "anticipatele trebuie uitate” şi că acestea se pot produce numai cu voinţa PSD, Băsescu afirmând că a avertizat PNL cu privire la imposibilitatea de a provoca alegeri parlamentare înainte de termen. 
 
"Îmi pare rău că trebuie să critic un aliat, dar le-am spus, am spus-o public, «nu vă apucaţi de anticipate pentru că sunteţi minoritari, nu veţi putea». (...) Asta-i o lecţie când nu ai toţi paşii să nu te apuci. (...) PNL-ul este cel care a dus lucrurile într-o zonă în care a predat pur şi simplu iniţiativa politică PSD-ului”, a afirmat Traian Băsescu.
 
Fostul şef al statului a spus că alegerile anticipate pot fi realizate de către o majoritate, nu de către o minoritate, şi a catalogat drept "o majoritate de fripturişti” pe cei care au votat căderea Guvernului Dăncilă.
 
Traian Băsescu a spus că guvernul condus de Orban nu a fost demis pentru că a dorit să provoace alegeri anticipate, ci din cauza modificării legislaţiei privind alegerea primarilor în două tururi.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.