Fostul şef al statului Traian Băsescu susţine că este corect şi necesar ca informările adresate preşedintelui României în legătură cu problema dezinfectanţilor din spitale să fie făcute publice de către SRI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din afirmaţiile purtătorului de cuvânt al SRI înţeleg că în ultimii 5 ani instituţia a informat Preşedinţia cu privire la tratarea infecţiilor din spitale, cu substanţe dezinfectante diluate, furnizate de firma domnului Condrea sau de orice alt furnizor care a diluat (falsificat) substanţele de dezinfecţie. Cred că este corect şi necesar ca informările adresate Preşedintelui României pe această problemă să fie făcute publice de către SRI”, scrie Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Fostul preşedinte a răspuns şi unui comentariu făcut pe pagina sa de o persoană care îi reproşează că el a tăcut.

”Eu nu am tăcut. În 2008 a fost raportul unei Comisii Prezidenţiale, unde, la pag. 34 se precizează pericolul infecţiilor din spitale. Raportul a fost transmis Guvernului şi a fost făcut public. Mai mult, în ianuarie 2012 o lege de reorganizare a sănătăţii a fost respinsă în stradă. Mai mult de atât un Preşedinte nu poate să facă. Dar poate vă aduceţi aminte şi susţinerea pe care a dat-o presa îngropării legii”, a scris Traian Băsescu.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a ştiut despre loturile Hexi Pharma cu probleme şi despre licitaţiile trucate în favoarea liderului modial Anios, scriu, luni, jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor, citând un medic epidemiolog care vrea să îşi păstreze anonimatul şi care susţine că, timp de opt ani, a informat SRI despre calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanţi folosiţi în spitale şi despre “cum se multiplică bacteriile”. Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, pentru GSP, că SRI a informat decidenţii legali despre problema infecţiilor nosocomiale şi despre calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanţi utilizaţi în spitale din ţară.

Contactat de jurnaliştii de la GSP şi întrebat dacă Serviciul Român de Informaţii a ştiut despre problemele de calitate ale dezinfectanţilor din spitale, Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a răspuns: “SRI informează decidenţii legali despre vulnerabilităţile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecţiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanţi utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară”.

Marincea a spus că printre beneficiarii legali ai informărilor SRI pe această problematică sunt preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, miniştrii, primul-ministru, preşedintele României.

“Toţi aceşti beneficiari legali au primit informări constante, fiecare potrivit atribuţiilor lui, despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti”, a mai declarat Marincea pentru GSP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.