Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, a avut miercuri o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth şi dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, James Cleverly, în marja Reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele NATO, găzduite de ministrul Bogdan Aurescu la Bucureşti în perioada 29-30 noiembrie 2022. Dialogul a prilejuit un schimb de opinii asupra subiectelor de actualitate ale agendei bilaterale, precum şi ale principalelor provocări internaţionale, cu accent pe conflictul din Ucraina şi multiplele sale implicaţii pe plan regional şi global.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În cadrul discuţiilor, a fost evidenţiat nivelul foarte bun al cooperării multidimensionale româno-britanice în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Regatul Unit. De asemenea, a fost subliniat obiectivul comun al aprofundării caracterului strategic al cooperării bilaterale şi adaptării Parteneriatului la realităţile ieşirii Regatului Unit din UE şi la principalele evoluţii de pe scena internaţională”, arată comunicatul de presă al MAE.

Ministrul Aurescu a reiterat interesul major al autorităţilor de la Bucureşti pentru respectarea drepturilor celor peste 1,2 milioane de cetăţeni români din Regatul Unit, evidenţiind imperativul identificării unor măsuri care să asigure că cetăţenii români din Regat beneficiază pe deplin de prevederile Acordului de Retragere şi ale celorlalte reglementări stabilite în contextul Brexit-ului.

Cei doi oficiali au abordat şi subiectul consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în contextul provocărilor majore de securitate determinate de conflictul din Ucraina. În context, şeful diplomaţiei române şi-a exprimat satisfacţia pentru cooperarea româno-britanică în domeniul apărării şi securităţii, ca pilon principal al Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, a adresat mulţumiri pentru participarea Regatului Unit la misiunile de poliţie aeriană în România, ca dovadă în plus de solidaritate aliată, şi a exprimat interesul ca această cooperare să fie consolidată pe viitor, mai indică sursa citată.

Totodată, dialogul a reliefat preocupările majore ale celor două părţi faţă de evoluţiile din Ucraina, precum şi necesitatea continuării sprijinului internaţional pentru această ţară agresată de Federaţia Rusă. În context, ministrul Aurescu a prezentat sprijinul multisectorial oferit de ţara noastră Ucrainei. 

Dialogul a prilejuit şi un schimb de opinii cu privire la teme de interes comun de pe agenda internaţională, fiind confirmată similitudinea poziţiilor celor două state, cu accent pe promovarea valorilor democratice şi consolidarea parteneriatelor cu statele like-minded.

Oficialul britanic a adresat omologului român invitaţia de a efectua o vizită la Londra, invitaţie acceptată cu plăcere de ministrul român de externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.