Fostul judecător CCR şi preşedinte al Curţii, Augustin Zegrean afirmă că dacă actuala Curte Constituţională va respecta practica mai veche a CCR, legea pensiilor speciale nu va trece de controlul de constituţionalitate pentru că egea pe care a văzut-o el astăzi nu are nicio legătură cu tehnica legislativă. Ea a mai spus că i suspectează pe cei din Parlament de neştiinţă. Despre legea privind eliminarea pensiilor parlamentarilor, Zegrean a arătat că se aşteaptă ca pensionarii din Parlament să atace legea în justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Augustin Zegrean a declarat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News că este întrebarea zilei dacă legea pensiilor speciale trece de Curtea Constituţională. 

”În primul rând nu ştiu dacă cineva va sesiza CCR cu aceste legi. Nu pot să spun astăzi dacă legea va trece de Curte sau nu, vă pot spune că dacă actuala Curte va respecta practica mai veche a CCR, legea nu va trece. În România avem o lege privind tehnica legislativă, cum trebuie să fie făcute legile, să fie predictibilă, previzibilă, să fie înţeleasă de un om simplu. Legea pe care am văzut-o eu astăzi nu are nicio legătură cu tehnica legislativă, nu poţi să spui că o lege intră în vigoare pe articole pe ani. Legea nu poate să intre în vigoare pe rând, fiecare când vrea el”, a spus Augustin Zegrean.

El a precizat că nu poate să îi suspecteze că au făcut-o sesizablă la CCR. ”Mai degrabă îi suspectez de ignoranţă”, a adăugat el.

Fostul judecător a explicat că legislaţia noastră are mari probleme de aplicare şi acesta este şi motivul pentru care judecătorii sunt foarte aglomeraţi, fiind două milioane de dosare pe an.

”S-a vorbit foarte mult despre această lege şi s-a făcut într-o zi, astăzi s-a votat într-o sigură zi, este şi aceasta o problemă de sesizare la CCR. Nu aşa se face legea, ăsta este un exemplu cum nu se face o lege”, a mai arătat Zegrean.

Referitor la legea de  eliminare a pensiilor parlamentarilor, zegrean a arătat că acolo Parlamentul face, Parlamentul desface şi nu crede că este o problemă.

El a arătat că se aşteaptă ca pensionarii din Parlament să atace legea în justiţie.

”Vor invoca excepţia de neconstituţionalitate şi justiţia va spune că e neconstituţională”, a afirmat Augustin Zegrean. 

”Dacă s-ar face o lege corectă nu ar avea o problemă la Curtea Constituţională. Să facă o lege corectă şi conform cu legislaţia. Eu cred că fac intenţionat acest lucru sau mai degrabă din neştiinţă”, a mai spus fostul judecător.

 

Camera Deputaţilor a votat din nou, miercuri, cu 209 de voturi pentru, 27 impotrivă, 17 abţineri şi doi care nu votează legea pensiilor speciale, după ce modificările agreate cu Comisia Europeană au trecut în cursul dimineţii şi de Senat pentru a nu se produce un conflict legat de bicameralism. USR a venit cu două găleţi în plen, deputatul Cristian Seidler afirmând că 210.000 de pensionari speciali există astăzi în România şi tot 210.000 de pensionari speciali vor exista în România şi după adoptarea acestei legi. Liberalul Florin Roman i-a acuzat pe cei de la USR că nu fac decât gargară şi nu vor tăierea pensiilor speciale, iar UDMR, prin vocea lui Csoma Botond, a arătat că mai avem mult până când acest sistem vă ajunge la contributivitate.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.