Mai mulţi membri ai comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti, printre care fostul ministru al Educaţiei Mircea Dumitru şi preşedintele CNATDCU, Marius Andruh, au lansat, miercuri, un apel pentru apărarea statului de drept în România, considerând că, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă vizând modificarea Codului penal, Executivul a transmis lumii mesajul că munca onestă şi respectarea legii sunt pentru cei mai puţin norocoşi, iar furtul şi dispreţul faţă de legile care guvernează ordinea socială reprezintă privilegiul celor aleşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apelul profesorilor de la Universitatea Bucureşti vine ca urmare a deciziei Guvernului de a adopta Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codului penal, pe care conducerea instituţiei o califică drept "politică antiromânească”.

Semnatarii scrisorii spun că "Guvernul României a abandonat (...) contractul social cu românii. La adăpostul întunericului şi al minciunilor, în dispreţ total faţă de încrederea cu care a fost învestit de milioane de români, Guvernul României a legalizat furtul, necinstea, ilegalitatea. Cabinetul Grindeanu ne-a transmis ieri (miercuri, n.r.) mesajul că munca onestă şi respectarea legii sunt pentru cei mai puţin norocoşi, iar furtul şi dispreţul faţă de legile care guvernează ordinea socială sunt privilegiul celor aleşi.”

Prin urmare, reprezentanţii comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti condamnă public deciziile luate de Guvern împotriva statului de drept şi solicită intervenţia instituţiilor abilitate ale statului pentru stoparea intrării în vigoare ale ordonanţei menţionate.

"Efectele pe care le-ar putea avea aplicarea acesteia (a ordonanţei de urgenţă vizând codurile penale, n.r.) sunt devastatoare nu numai pentru statul de drept din România, dar şi pentru credibilitatea ţării noastre în plan internaţional. Solicităm instituţiilor abilitate să ia toate măsurile posibile pentru stoparea acestor derapaje inadmisibile de la statul de drept, de la funcţionarea normală a unei societăţi democratice. Rămânem angajaţi în demersurile de apărare a valorilor pe care Universitatea din Bucureşti le-a cultivat de-a lungul existenţei sale, consecvenţi în privinţa responsabilităţii pe care instituţia noastră şi-a asumat-o faţă de societatea românească", mai spun profesorii universităţii.

Semnatarii apelului sunt prof. dr. Mircea Dumitru - rector al Universităţii din Bucureşti, prof. dr. Marian Preda - preşedinte al Senatului, prof. dr. Romiţă Iucu - prorector, prof. dr. Magdalena Platis- prorector, prof. dr. Laurenţiu Leuştean - prorector, prof. dr. Liviu Papadima - prorector, conf. dr. Constantin Mihailciuc - prorector, prof. dr. Laurenţiu Vlad - prorector, prof. dr. Bogdan Murgescu - director CSUD, academician Marius Andruh - profesor al Universităţii din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.