Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a anunţat, sâmbătă, că, dacă România va avea un Mecanism de Cooperare şi Verificare (MCV) pozitiv, în condiţiile în care elementele tehnice legate de aderarea la Schengen sunt deja îndeplinite, atunci ţara noastră ar putea intra în această zonă într-un orizont de termen scurt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Anca Dragu a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că este foarte greu să le explici românilor de ce nu se ia decizia intrarii în Schengen. 
 
“Noi avem din 2011 îndeplinite toate criteriile tehnice pentru aderarea la zona Schengen. Este foarte frustrant pentru noi şi pentru cetăţenii noştri că nu suntem parte din acest spaţiu şi că este foarte greu să explici cetăţenilor români de ce nu se ia decizia favorabilă pentru aderarea României la Schengen. Ştiţi bine că Schengen se leagă cumva indirect sau informal de raportul MCV, aşteptăm un raport pozitiv, se leagă de lucruri pe care noi trebuie să le livrăm intern în ceea ce priveşte legile justiţiei, desfiinţarea SIIJ, noi lucrăm la toate aceste bucăţele din puzzle şi avem aşteptarea unui raport MCV pozitiv cu atât mai mult cu cât s-a introdus acest nou mecanism de evaluare a tuturor statelor membre ale UE, acela privind statul de drept”, a afirmat Anca Dragu. 
 
Ea a precizat că un raport MCV pozitiv ar putea duce România într-un orizont scurt de timp în Spaţiul Schengen. 
 
“Deci, aşteptăm un raport MCV pozitiv, noi mai avem de livrat intern, într-adevăr, şi un MCV pozitiv, toate elementele tehnice legate de apartenenţa la Schengen bifate deja ne duc la aşteptarea rezonabilă de a fi membri în Schengen într-un orizont de termen scurt. Multe voci la nivelul eurodeputaţilor, la nivelul Guvernului, Parlamentului, au pus pe agendă acest subiect şi presează pe toate căile pe care le au la dispoziţie”, a menţionat preşedintele Senatului.
 
Eurodeputaţii solicită restabilirea liberei circulaţii în spaţiul Schengen, care a fost perturbată de controale la frontieră, cel mai recent din cauza crizei provocate de pandemia de Covid-19, reformarea Codului frontierelor şi integrarea deplină a Bulgariei şi a României în zona de liberă circulaţie
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.