Partidul REPER a depus, marţi în Parlament, o serie de amendamente la proiectul de lege al Guvernului care urmăreşte modificarea mai multor legi, printre care şi Codul fiscal. Aceste amendamente rectifică decizii ale Guvernului Ciolacu care „strivesc micile afaceri şi vor creşte semnificativ costul de trai în România”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Impozitele majorate de Ciolacu, ajutat de PNL, vor fi transferate către cetăţeni, prin creşterea preţurilor la raft şi rate mai mari la bancă. Impozitul minim pe cifra de afaceri, de pildă, funcţionează ca un TVA mascat asupra marilor lanţuri de distribuţie din ţară, ducând la creşterea preţurilor pentru bunurile de larg consum. În mod similar, impozitul suplimentar aplicat instituţiilor de credit se va vedea în rate mai mari cu 250-350 lei pe lună la un credit de 70.000-100.000 euro prin creşterea ROBOR”, arată comunicatul de presă al REPER.

Sursa citată mai spune că r„iscăm să ne trezim peste noapte nu doar cu costuri mult mai mari în supermarketuri, ci şi cu locuinţe cu 30% mai scumpe, ca rezultat al măsurilor cumulate de majorare a TVA pe cumpărarea de locuinţe, a impozitelor bancare şi a eliminării bruşte a facilităţilor fiscale pentru lucrătorii din domeniul construcţiilor”.

Dată fiind presiunea tot mai mare pusă pe veniturile medii ale unei familii, considerăm inoportune măsurile care duc la costuri semnificativ mai mari pentru populaţie. Conform INS, cheltuielile pentru coşului minim de consum au crescut în prima parte a anului cu aproape 20% faţă de 2021, iar bugetul de cheltuieli pentru o familie cu 2 copii a depăşit 8.600 de lei, o sumă mult peste ceea ce îşi permit numeroase familii din România.

Modificările propuse de partidul REPER urmăresc să reformeze în mod semnificativ politica fiscală, printr-o abordare centrată pe sprijinirea mediului privat şi protejarea puterii de cumpărare a cetăţenilor.

Printre punctele-cheie se numără menţinerea plafonului de 500,000 euro pentru impozitul microintreprinderilor, pentru a evita creşterea disproporţionată a costurilor în sectoare vitale precum HORECA, IT, serviciile medicale şi juridice, precum şi eliminarea impozitelor speciale ce ar împovăra marile lanţuri de distribuţie şi consumatorii, conform sursei menţionate.

Un alt obiectiv major al pachetului este acela de a oferi certitudine şi stabilitate fiscală pentru lucrătorii din sectoarele IT şi construcţii, prin amânarea eliminării scutirilor fiscale până la 1 ianuarie 2025. De asemenea, este vizată menţinerea unor rate ale TVA avantajoase pentru achiziţionarea de locuinţe, produse bio, dar şi pentru accesul la facilităţi de sport şi servicii culturale şi de recreere.

Amendamentele includ şi măsuri concrete pentru a folosi sumele colectate din accize în beneficiul public. Un procentaj din accizele pe tutun şi zahăr ar fi alocat pentru programe de sănătate publică, consiliere antidrog, iniţiative pentru egalitate de gen şi combaterea bullying-ului.

„Coaliţia PSD-PNL propune un pachet de suprataxare care jupoaie micii antreprenori şi loveşte sectoare cheie ale economiei şi societăţii. Partidul REPER va lupta pentru a opri şi a amenda jaful comis de actuala guvernare. Amendamentele REPER asigură respectarea predictibilităţii bugetare şi apără economia, mediul de afaceri şi societatea românească de atacul PSD-PNL”, a declarat Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER.

La rândul ei, Ramona Strugariu, copreşedintă REPER a afirmat că „Guvernul Ciolacu semnează sentinţe la sărăcie şi subminează antreprenoriatul pentru că atât ştie să facă”.

„Şpăgile confiscate, primite de baronii PSD, sunt considerate contribuţii la reducerea deficitului bugetar de către guvernul Ciolacu? Dacă da, atunci un calcul retroactiv pentru fiecare baron care a sărăcit România ar redresa, probabil, bugetul, fără să fie nevoie de suprataxare. Partidul REPER are soluţii, prin amendamentele depuse. Dar costurile prostiei, hoţiei şi incompetenţei le plătim cu toţii”, a completat Strugariu.

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc în plen comun, marţi de la ora 18.00, pentru asumarea răspunderii Guvernul pe pachetul de măsuri fiscale, au stabilit Birourile permanente reunite ale celor două Camere. Termenul depunerii amendamentelor la iniţiativa legislativă a fost ora 13.00. De asemenea, Guvernul are şedinţă la Palatul Victoria, de la ora 15.00, pentru a discuta şi integra amendamentele acceptate la proiectul de lege, după care premierul Marcel Ciolacu va fi prezent la plenul reunit de marţi după-amiaza.
 

Partidul REPER a depus azi în Parlamentul României o serie de amendamente la proiectul de lege al Guvernului care urmăreşte modificarea mai multor legi, printre care şi codul fiscal. Aceste amendamente rectifică decizii ale Guvernului Ciolacu care strivesc micile afaceri şi vor creşte semnificativ costul de trai în România.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.