Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a vizitat, în perioada 16-22 martie 2023, comunităţile de români din statele Idaho şi Nevada, în cadrul turneului „50 States, One Community”. Agenda politică a vizitei a cuprins întrevederi cu guvernatorul Brad Little şi viceguvernatorul Scott Bedke, speaker-ul Camerei Reprezentanţilor, Mike Moyle, şi preşedintele pro tempore al Senatului, Chuck Winder, iar discuţiile s-au concentrat asupra oportunităţilor de cooperare în sfera energiei nucleare civile, în contextul în care Idaho va găzdui prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din Statele Unite, respectiv în domeniul agriculturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

”În statul Idaho, ambasadorul Muraru a avut întâlniri cu membrii comunităţilor reunite în jurul bisericilor Bethel din Caldwell, respectiv Maranatha şi First Romanian Church din Nampa, şi o discuţie în format restrâns cu români din capitala statului, incluzând profesori şi studenţi din cadrul Boise State University”, transmite ambasada într-un comunicat.

Agenda politică a vizitei a cuprins întrevederi cu guvernatorul Brad Little şi viceguvernatorul Scott Bedke, speaker-ul Camerei Reprezentanţilor, Mike Moyle, şi preşedintele pro tempore al Senatului, Chuck Winder. Discuţiile s-au concentrat asupra oportunităţilor de cooperare în sfera energiei nucleare civile, în contextul în care Idaho va găzdui prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din Statele Unite, respectiv în domeniul agriculturii. Contribuţia oraşelor la tranziţia către energie verde a reprezentat punctul principal al dialogului cu Lauren McClean, primarul capitalei statului. Întâlnirea cu Bill Connors, preşedintele Camerei de Comerţ a zonei metropolitane Boise, cea mai mare organizaţie de oameni de afaceri din Idaho, a facilitat prezentarea oportunităţilor de investiţii în domeniile tehnologic şi agricol din România, inclusiv în perspectiva procesului de reconstrucţie a Ucrainei.

Ambasadorul României a avut, de asemenea, o întrevedere cu Russ Fulcher, membru republican al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA. Oficialul american s-a interesat de sprijinul României pentru Ucraina, respectiv eforturile de diversificare a surselor energetice. Ambasadorul Muraru a detaliat demersurile României în dezvoltarea ecosistemului industriei semiconductorilor, menţionând totodată vizita efectuată la Idaho Microfabrication Lab din cadrul Boise State University, creat cu sprijinul Micron Technology, cel mai mare producător american de cipuri de memorie, fondat în statul Idaho, precizează Ambasada României în SUA. În cadrul deplasării în statul Nevada, ambasadorul Muraru a cunoscut comunităţile de români formate în jurul Bisericii Ortodoxe Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dimitrie cel Nou, Bisericii Române Harul şi al Bisericii Creştine Maranatha din Las Vegas. De asemenea, a avut o întrevedere cu românii din nordul statului, concentraţi în jurul oraşului Reno şi al capitalei Carson City.

”La nivel politic, întâlnirile cu guvernatorul Joe Lombardo şi membri ai celor două Camere ale legislativului local au vizat priorităţile statului în diversificarea economiei, actualmente centrată pe turism şi industria jocurilor de noroc, şi oportunităţi de cooperare cu România în domeniul tehnologiilor curate de exploatare a pământurilor rare, respectiv al energiei verzi. Susie Lee, membru democrat al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, a fost interesată de mixul energetic al României, expertiza ţării noastre în gestionarea deşeurilor nucleare şi efectele agresiunii ruse contra Ucrainei asupra economiei şi societăţii româneşti. Accesul sustenabil al oraşelor la apă şi experienţa autorităţilor locale din Las Vegas privind acordurile de înfrăţire au constituit tema principală a discuţiei cu primarul Carolyn Goodman. Dialogul cu Joe Green, reprezentantul Camerei de Comerţ din Las Vegas pentru dezvoltarea mediului de afaceri, s-a concentrat asupra sectorului tehnologic din zona metropolitană Las Vegas, cu accent pe investiţiile în inteligenţă artificială”, arată ambasada. Potrivit Ambasadei României în SUA, oportunităţile de cooperare în domeniul academic au constituit o componentă principală a vizitei în Nevada.

”Întrevederile cu preşedintele Brian Sandoval al Universităţii din Nevada, Reno, decanul Stowe Shoemaker al William F. Harrah College of Hospitality, cotată de QS World University Rankings drept a doua cea mai bună şcoală de profil din lume, şi decanul Nancy Usher al Facultăţii de Arte au prilejuit o discuţie aplicată asupra formulelor de colaborare cu universităţi din România, în cadrul programelor de internaţionalizare ale facultăţilor americane, respectiv al programului Erasmus+. De asemenea, ambasadorul României a întâlnit un grup de studenţi din cadrul Universităţi din Nevada, Las Vegas, inclusiv membri ai recent înfiinţatei Asociaţii a studenţilor români”, se arată în comunicat. Ambasadorul Muraru a fost însoţit, pe parcursul vizitei în Nevada, de Consulul general onorific al României la Las Vegas, Lia Roberts, care celebrează anul acesta 25 de ani de activitate în sprijinul românilor din statul american.

Vizita ambasadorului român în statele Idaho şi Nevada face parte din turneul „50 States, One Community”, pe care acesta îl efectuează în comunităţile româneşti din Statele Unite.

Andrei Muraru şi-a propus să viziteze cât mai multe comunităţi de români din SUA, considerând că este important să le cunoască specificul, dorinţele şi necesităţile, precum şi să exploreze oportunităţile de cooperare, investiţii şi schimburi culturale la nivel statal. Până în prezent, de la prezentarea scrisorilor de acreditare preşedintelui american Joe Biden în luna septembrie 2021, ambasadorul Muraru a vizitat o serie de comunităţi de români din statele Ohio, Illinois, New Jersey, Arizona, Utah, Texas, Minnesota, Michigan, New Mexico şi Connecticut. Vizitele ambasadorului român cuprind atât întâlniri cu comunităţile româneşti şi cu profesori şi studenţi români din universităţi cât şi întrevederi oficiale la cel mai înalt nivel cu autorităţile statelor vizitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.