Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, crede că, dacă USR nu ajunge la 17% în intenţiile de vot la sfârşitul lui 2022, va fi foarte greu sau chiar imposibil să devină relevant în anul electoral 2024. Coliban se aşteaptă ca, după demisia lui Dacian Cioloş din fruntea USR, să se liniştească tensiunile care există în USR după fuziunea cu PLUS şi consideră că este momentul să fie resetate anumite lucruri şi să nu mai fie o luptă a taberelor în interiorul formaţiunii politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Allen Coliban a fost întrebat, duminică, la emisiunea Insider Politic, difuzată de Prima TV, dacă se aşteaptă ca partidul să rămănă unit şi să nu se rupă în USR şi în PLUS.

“Mă aşteptam, după gestul lui Dacian, care nu a plecat din partid. (...)  Mă aştept ca după acest gest să se liniştească o parte din tensiunile care existau post-fuziune şi cred că este momentul ideal să ne dăm seama şi unde am greşit, şi cum putem să refacem, să resetăm anumite lucruri în intern astfel încât în partidul ăsta să fie vorba despre noi toţi, să nu mai fie o luptă a taberelor. Asta am şi transmit de altfel leadershipului, în momentul care ai terminat o partidă,  un joc, strângi mâna adversarului, îi recunoşti victoria după care nu vrei să dispară, vrei să continui şi să să te bucuri de prezenţa lui. În cazul de faţă, cred că avem nevoie de fiecare om bun”, a afirmat Allen Coliban.

El consideră că trebuie resetată atmosfera în interiorul USR şi felul în care se iau deciziile.

“E foarte trist când oameni care au făcut politică în stradă, care s-au dus şi au făcut campanii asta lăsând din timpul familiei şi al carierelor lor, tocmai pentru a schimba ceva în politica românească, să spună ”Eu sunt dezamăgit şi plec”. E foarte important să înţelegem că ăsta e un simptom al greşelilor făcute şi să resetăm inclusiv atmosfera în intern şi felul în care se iau deciziile. Iar pentru asta sistemul de vot dintr-un partid democratic ar trebui să fie un sistem de vot proporţional astfel încât fiecare voce să aibă o putere şi o reprezentare în funcţie de ponderea respectivă”, a mai declarat Coliban.

În opinia sa, miza cea mai mare este ca USR să redevină un partid care să fie prima opţiune pentru guvernare.

“Miza cea mai mare este unde vom fi în 2024, cum facem să redevenim un partid care să fie prima opţiune pentru guvernare, să acaparăm toată degringolada de pe segmentul de centru- dreapta al electoratului şi să fim principala opţiune, cum facem să reconectăm oameni la ce propunem noi ca reforme şi asta necesită asumare, inclusiv din punct de vedere al unor paşi. Adică, suntem în 2022, nu în 2023, trebuie să îţi propui obiectivul şi vezi unde te afli, ci acum deja suntem în linie dreaptă către alegerile din 2024. Asta aş vrea să văd de la oricine cere sau are puterea în interiorul partidului, un plan, nişte praguri. Până în decembrie 2022, dacă nu suntem la 17%, o să ne fie foarte greu sau imposibil să mai fim relevanţi în 2024 şi după aceea ne uităm cum facem ca în lunile rămase, în zece luni, să ajungem acolo”, a transmis Coliban.

El a precizat că este nevoie de reforme mai degrabă decât de populism.

“Discuţiile acestea lipsesc şi ne lipsesc pentru că, în momentul în care le punem în termen de obiectiv şi de ţinte, automat, poţi fiecare pas după aceea să-l faci şi să te uiţi la care sunt lucrurile importante, să te uiţi cine ne-a votat, de ce ne-a votat, de ce nu ne mai votează cei care nu ne mai votează, de ce ne-ar vota din nou cei care ne-au votat, cum putem să luăm pe cineva şi să îl convingem că da, e nevoie de reforme, mai degrabă decât de populism”, a explicat Allen Coliban.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.