Vicepreşedintele Senatului din partea PNL, Alina Gorghiu, a declarat, luni, că înfiinţarea comisiei de anchetă pentru investigarea cazurilor de abuzuri din centrele de plasament a fost amânată în Biroul Permanent al Senatului, la solicitarea PSD. ”Încercăm să scoatem la suprafaţă mizeria de sub preş”, a spus aceasta, precizând că ”nu are nicio legătură cu un demers politic”. Alina Gorghiu a mai anunţat că va aştepta până săptămâna viitoare, când speră să existe un consens pentru înfiinţarea comisiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La Biroul Permanent s-a decis, la solicitarea grupului PSD, amânarea înfiinţării acestei comisii de anchetă pentru investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricărui tip de abuz fizic, la adresa minorilor din centrele de tip rezidenţial”, a spus Alina Gorghiu. 

Vicepreşedintele Senatului din partea PNL a arătat că motivul amânării a fost ”identificarea unor argumentele suplimentare care să stea la baza înfiinţării acestei comisii”. 

Alina Gorghiu a spus că PNL şi USR au fost partidele care au semnat înfiinţarea acestei comisii, iar PNL nu va renunţa la înfiinţarea ei. 

”Trag nădejde că până luni vom reuşi să obţinem consens pe proiect care, din punctul meu de vedere, este absolut obligatoriu”, a mai afirmat senatoarea PNL, ea precizând că ”nu are nicio legătură cu un demers politic acest demers şi nu vor să afecteze niciun ministru sau niciun fel de instituţie”. ”Ba, dimpotrivă, încercăm să scoatem la suprafaţă mizeria de sub preş”, a mai spus ea. 

Gorghiu a dat şi câteva exemple: ”În 2021, tabloul abuzurilor din centrele de plasament, în primele nouă luni, a sunat cam aşa: 47 de abuzuri fizice, 13 cazuri de abuz sexual, cele deja evidenţiate, nu doar de presă, dar şi prin dosare, alte 13 cazuri de abuz emoţional, 56 de cazuri de neglijenţă, 2 cazuri de exploatare sexuală, 131 de copii traumatizaţi, şi, nu uitaţi, şi nu e de mirare că 41% din cazurile de minori dispăruţi provin din aceste centre de protecţie”. 

Senatoarea PNL a mai spus că, din păcate, a văzut atâtea cazuri concrete şi în ultimele luni, la începutul lui 2022.

”Sunt atât de multe cazuri de abuzuri inimaginabile şi cred că această situaţie poate fi rezolvată, sau abuzurile diminuate, printr-o congruenţă de eforturi, atât la nivel parlamentar cât şi al instituţiilor, la nivel central şi local, ONG-uri care sunt mai mult decât încântate să colaboreze”, a menţionat Alina Gorghiu. 

”Am aşteptat atâta vreme, mai aştept până luni şi speranţa mea este că vom avea unanimitate privind înfiinţarea acestei comisii atât de necesare pentru sănătatea acestui sistem”, a mai declarat ea, arătând că îşi doreşte un consens, între partide, pentru rezolvarea ”acestei situaţii care, din păcate trenează”. Gorghiu a precizat că demersul său arfe legătură şi cu faptul că este vicepreşedinte al PNL pe grupurilor vulnerabile de orice natură. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.