Preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu a avut o întrevedere miercuri cu preşedintele Ungariei Katalin Novák, aflată în vizită oficială în România. Oficialul maghiar a exprimat susţinerea Ungariei pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Cei doi oficiali au vorbit şi despre „agresiunea premeditată, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, angajamentul României de a sprijini efortul de reconstrucţie a Ucrainei şi susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova şi Ucrainei pe baza principiului meritelor proprii şi îndeplinirii criteriilor de aderare, eliminarea dependenţei energetice de Rusia a statelor europene, diversificarea surselor de furnizare de gaze naturale, accelerarea implementării proiectelor de energie regenerabilă şi dezvoltarea infrastructurii energetice”, arată un comunicat de presă al Senatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Înaltul demnitar român a adresat felicitări doamnei Katalin Novák pentru preluarea funcţiei de Preşedinte al Ungariei şi i-a urat succes în îndeplinirea mandatului, punctând faptul că prima vizită la Parlamentul României în noua calitate oficială poate constitui un moment oportun pentru lansarea unui dialog bilateral consolidat, inclusiv pe linie parlamentară. În contextul aniversării, în 2022, a 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic româno-ungar, preşedintele interimar al Senatului a subliniat necesitatea identificării de noi oportunităţi de cooperare şi avansarea de proiecte de interes comun pentru cetăţenii celor două ţări”, conform sursei citate. 

Înaltul oficial maghiar a exprimat susţinerea Ungariei pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

În cadrul dialogului, Alina Gorghiu a reiterat interesul părţii române pentru consolidarea domeniilor de cooperare existente – transfrontalier, agricultură, sănătate, infrastructură – şi identificarea altor domenii de interes reciproc în cooperarea sectorială.

Totodată, preşedintele interimar al Senatului a subliniat oportunitatea cooperării parlamentare în vederea efectuării schimbului de bune practici legislative pentru stimularea natalităţii, precum şi pentru promovarea şi protejarea drepturilor minorităţii române din Ungaria, mai indică sursa menţionată.

Alte teme abordate în cadrul întrevederii au vizat agresiunea premeditată, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, angajamentul României de a sprijini efortul de reconstrucţie a Ucrainei şi susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova şi Ucrainei pe baza principiului meritelor proprii şi îndeplinirii criteriilor de aderare, eliminarea dependenţei energetice de Rusia a statelor europene, diversificarea surselor de furnizare de gaze naturale, accelerarea implementării proiectelor de energie regenerabilă şi dezvoltarea infrastructurii energetice.

Din partea Senatului României au mai participat la discuţii preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, Monica-Cristina Anisie, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă, Roberta-Alma Anastase, vicepreşedintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi, Irina Elisabeta Kovács, şi liderul Grupului parlamentar al UDMR de la Senat, Lóránd Turos. Din partea Ministerului român al Afacerilor Externe, au luat parte la întrevedere ambasadorul României în Ungaria, E.S. Gabriel Cătălin Şopandă, şi secretarul de stat pentru afaceri europene, Daniela Gîtman.

Totodată, din partea maghiară, au mai participat la discuţii ambasadorul Ungariei la Bucureşti, E.S. Botond Zákonyi, şi membri ai Cabinetului Preşedintelui Ungariei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.