Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Alfred Simonis a declarat, marţi, în şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată marcării a 20 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică şi a 75 de ani de existenţă a NATO că în ultimele două decenii, ţara noastră s-a dovedit un membru loial şi valoros al Alianţei Nord Atlantice, militarii români s-au aflat pe câmpul de luptă acolo unde a fost nevoie de ei, iar instituţiile civile au sprijinit o prezenţă activă şi onorantă a ţării noastre în cadrul NATO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă simt onorat să mă adresez dumneavoastră cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la aderarea României la NATO. Aşa cum stipulează Tratatul de la Washington, semnat în urmă cu 75 de ani, NATO este o alianţă al cărei scop principal este acela de a menţine pacea şi de a apăra democraţia”, a declarat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, în discursul din plenul reunit.

Alfred Simonis a subliniat că ”România a aderat la NATO într-un climat de pace şi stabilitate, cunoscând din istorie cât de important este să aibă garanţii solide de securitate în această zonă a Europei, iar prin apartenenţa sa la UE şi la NATO, România are, în prezent, cele mai puternice garanţii de securitate din istorie”.

”În ultimele două decenii, ţara noastră s-a dovedit un membru loial şi valoros al Alianţei Nord Atlantice. Militarii români s-au aflat pe câmpul de luptă acolo unde a fost nevoie de ei, instituţiile civile au sprijinit o prezenţă activă şi onorantă a ţării noastre în cadrul NATO. În prezent, războiul Rusiei din Ucraina aduce cea mai gravă ameninţare la adresa păcii şi securităţii din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Aliaţii s-au văzut puşi în faţa unui nou mediu de securitate, la care este vital să ne adaptăm rapid”, a afirmat Simonis.

Potrivit preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, ”NATO a fost şi este alianţa politico-militară care se bucură de cel mai mare succes în istorie, apărându-şi fiecare centimetru al teritoriului său”.

”România este profund implicată în îndeplinirea angajamentelor şi responsabilităţilor sale de stat Aliat aflat la graniţa de est a NATO. La nivel parlamentar, suntem preocupaţi să oferim cadrul şi mijloacele adecvate pentru îndeplinirea misiunii României în NATO. De aceea, suntem unul din puţinele state membre care au alocat 2,5% din PIB pentru apărare”, a declarat Simonis.

Deputatul PSD a mai spus că ”Parlamentul este deplin implicat în creşterea rezilienţei societăţii, în protejarea valorilor fundamentale şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli”.

”Putem să avem o contribuţie importantă la securitatea noastră luptând pentru democraţie, pentru informarea corectă a cetăţenilor, pentru alegeri libere. Aderând la NATO, România a aderat la o comunitate de valori, care a avut o uriaşă forţă transformatoare benefică asupra societăţii noastre. Suntem gata, utilizând toate mijloacele paşnice de care dispunem, să le apărăm şi să le consolidăm. La mulţi ani, NATO! La mulţi ani, România!”, a spus Simonis în final.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.