ActiveWatch solicită preşedintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge Legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului întrucât "dublează legislaţia deja în vigoare, nu are şanse reale să fie aplicată şi nu asigură proporţionalitatea limitării libertăţii de expresie în raport cu gravitatea discursului", se arată într-un comunicat transmis de organizaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin acesta, ActiveWatch întăreşte faptul că prevenirea şi combaterea antisemitismului reprezintă o necesitate pentru orice societate democratică şi că nicio manifestare a acestuia nu ar trebui ignorată. Acelaşi lucru este valabil pentru orice expresie a intoleranţei, cum ar fi cea împotriva romilor, minorităţilor sexuale, maghiarilor, persoanelor care beneficiază de asistenţă socială sau care practică orice religie.

De asemenea, ActiveWatch confirmă observaţia din expunerea de motive a proiectului de lege adoptat pe 20 iunie în Camera Deputaţilor, conform căreia legislaţia în vigoare nu a reuşit până acum să producă efecte consistente în reducerea propagării publice a antisemitismului şi, adăugăm noi, a intoleranţei de orice fel.

"Considerăm că lipsa de rezultate nu este cauzată de forma legislaţiei de acum care sancţionează discursul de ură, antisemitismul, xenofobia, rasismul sau intoleranţa, ci de lipsa acută de fermitate în ceea ce priveşte aplicarea acesteia. Rapoartele ActiveWatch care acoperă activitatea parchetelor referitoare la cazurile de discurs instigator la ură consemnează că, între anii 2014 şi 2017, numai 7 cauze din câteva sute au ajuns să fie trimise în judecată (conform datelor furnizate de Ministerul Public). De asemenea, rapoartele ActiveWatch arată că CNA aplică, de regulă, sub 10 amenzi pe an pentru cazuri de discurs instigator la ură. Singura instituţie publică care are o activitate consistentă în sancţionarea manifestărilor de intoleranţă, xenofobie, rasism sau antisemitism este Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării", se mai arată în comunicat.

Noile prevederi legislative, care dublează, în mare măsură, legislaţia deja existentă ar urma să fie aplicate tot de procurori, adică de autoritatea care nu reuşeşte să aplice nici legea existentă. Această abordare este, în opinia noastră, sortită eşecului, pentru că ea nu intervine asupra cauzei ineficienţei acţiunilor de combatere a antisemitismului.

De asemenea, deşi proiectul de lege adoptat în Camera Deputaţilor menţionează în titlu prevenirea antisemitismului, această componentă nu se găseşte deloc printre prevederile lui. Întreg proiectul de lege se concentrează pe pedepsirea cu închisoarea a exprimărilor şi acţiunilor antisemite, neavând niciun fel de componentă de conştientizare, educare sau informare. Prevenirea ar trebui să joace un rol cheie în combaterea intoleranţei, prin urmare şi a antisemitismului, însă, în ultimii 4 ani, parlamentarii români şi membrii guvernului nu au arătat niciun interes serios pentru acest subiect. Strategia naţională antidiscriminare 2016 - 2020, redactată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, care aduce în discuţie educaţia antidiscriminare şi educarea educatorilor, este uitată de mai bine de un an în sertarele Guvernului, care nu a adoptat-o nici până acum.

Mai mult, prin faptul că proiectul de lege nu prevede decât pedepse cu închisoarea, nu este asigurată respectarea proporţionalităţii limitării libertăţii de exprimare în raport cu situaţia în care această limitare este necesară. Conform prevederilor acestui proiect de lege, un puşti teribilist de 18 ani care, în lipsa expunerii şi implicării consistente în acţiuni de prevenţie şi conştientizare care ar trebui să fie derulate de autorităţile române, postează pe Facebook o fotografie cu o svastică va rămâne cu un dosar penal, o pedeapsă cu efecte prea apropiate de cele care ar decurge din aplicarea legii într-un caz mult mai grav, cum ar fi acela al unui politician care, tot pe Facebook, spune că îi este dor de Adolf Hitler.

În analiza Active Watch, "în afară de faptul că, prin adoptarea acestei legi, România nu face decât un exerciţiu de simulare a combaterii antisemitismului, actul normativ nu urmează să producă niciun efect pozitiv pe care legislaţia în vigoare nu l-ar putea produce deja. Mai mult, nu pot fi ignorate efectele negative ale acestei legi - inclusiv acela că va alimenta campaniile de autovictimizare ale grupărilor care promovează intoleranţa".

Prin urmare, "ActiveWatch solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge proiectul de lege privind prevenirea şi combaterea antisemitismului şi îndeamnă cu fermitate parlamentarii şi Guvernul să demareze un proces consultativ real pentru identificarea cauzelor pentru care legislaţia se aplica prost, pentru care educaţia antidiscriminare nu există şi pentru identificarea soluţiilor de remediere ale acestor probleme", scriu reprezentanţii organizaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.