Premierul Viorica Dăncilă se află miercuri în cea de a doua zi a vizitei sale de lucru la Bruxelles, unde are întâlniri cu grupurile politice din Parlamentul European. Săptămâna viitoare, în plenul Parlamentului European va avea loc o dezbatere despre statul de drept din România. Marţi, Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu liderii grupurilor popularilor europeni (PPE) şi liberalilor (ALDE) din Parlamentul European (PE), Manfred Weber şi, respectiv, Udo Bullmann. Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a transmis, după întrevederea cu premierul român, că este extrem de îngrijorat de situaţia din România şi că a întrebat-o pe Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei, el arătând că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie. "Nu vom negocia în ceea ce priveşte statul de drept”, a afirmat Manfred Weber. În 3 octombrie, în plenul Parlamentului European va avea loc o dezbatere privind situaţia statului de drept în România, la care este invitată şi Viorica Dăncilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Viorica Dăncilă face, marţi şi miercuri, o vizită la Bruxelles, în cadrul căreia are o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai grupurilor politice din Parlamentul European, precum Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană şi Grupul Partidului Popular European. Potrivit Guvernului, ”vor fi discutate aspectele prioritare de pe agenda europeană, în perspectiva deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE de către România şi reafirmarea disponibilităţii României de a contribui în mod activ la procesul de reflecţie asupra viitorului Europei”.

Marţi, premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu liderii grupurilor popularilor europeni (PPE) şi liberalilor (ALDE) din Parlamentul European (PE), Manfred Weber şi, respectiv, Udo Bullmann.

La întrevederea cu liderul grupului PPE, Manfred Weber,au participat şi Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, şi europarlamentarul Dan Nica, iar în cadrul convorbirilor au fost abordate dosarele de actualitate de pe agenda europeană, în perspectiva preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene la începutul anului viitor. Primul-ministru a prezentat stadiul pregătirilor desfăşurate de către autorităţile de la Bucureşti, asigurând asupra cooperării strânse cu Parlamentul European în vederea finalizării dosarelor legislative şi asigurării unui mandat de succes, a transmis Guvernul.

”De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a avut un schimb deschis de opinii cu interlocutorul său cu privire la situaţia din România, în perspectiva dezbaterii care va avea loc în Parlamentul European la începutul lunii octombrie, subliniind disponibilitatea sa şi a Guvernului pentru un dialog deschis cu reprezentanţii instituţiilor europene pe toate subiectele de interes. Premierul a reafirmat şi cu această ocazie ataşamentul Guvernului României faţă de principiile şi valorile democratice. În acelaşi timp, a arătat că răspunsul la provocările cu care se confruntă proiectul european în prezent, poate fi găsit prin demonstrarea solidarităţii între statelor membre şi nu prin crearea unor noi clivaje în interiorul Uniunii”, a informat Executivul într-un comunicat.

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a transmis, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, că este extrem de îngrijorat de situaţia din România şi că a întrebat-o pe Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei, el arătând că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

”Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România. Am întrebat-o astăzi pe prim-ministrul Viorica Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei. Nu vom negocia în ceea ce priveşte statul de drept”, a scris pe Twiter liderul grupului PPE, Manfred Weber.

El arată că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi se fac presiuni asupra independenţei justiţiei, cerând de urgenţă Guvernului român să se oprească.

"Ţara face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi se fac presiuni asupra independenţei justiţiei. Am văzut în această vară în Bucureşti oameni bătuţi de forţele de ordine şi, sincer, asta este inacceptabil. Lupta împotriva corupţiei nu este un lux, ci o necesitate absolută pentru a ne proteja cetăţenii şi afacerile împotriva abuzurilor din partea statului. De aceea, cerem de urgenţă Guvernului român să se oprească. Suntem de partea cetăţenilor europeni şi nu vom negocia niciodată în ceea ce priveşte statul de drept”, afirmă liderul grupului PPE, Manfred Weber, într-o declaraţie video postată pe contul său de Twiter.

De asemenea, Viorica Dăncilă a avut o întâlnire cu liderul grupului ALDE, Udo Bullmann.

”Convorbirile, desfăşurate într-o atmosferă cordială, au atins o gama largă de subiecte de pe agenda internă a României şi de pe agenda europeană. Au fost astfel abordate subiecte de interes din perspectiva dezbaterii referitoare la România, care va avea loc în Parlamentul European la începutul lunii octombrie. În acest context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat situaţia reală din România, reafirmând ataşamentul Guvernului României faţă de principiile şi valorile europene. De asemenea, a prezentat reformele iniţiate de Guvernul României în domenii prioritare pentru ţara noastră, arătând că acestea sunt rezultatul unei cooperări interinstituţionale transparente şi că în elaborarea lor au fost consultaţi şi partenerii europeni”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte agenda europeană, convorbirile s-au concentrat pe pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene. Premierul Viorica Dăncilă a reafirmat, în context, interesul României pentru asigurarea unui mandat care să contribuie la coeziunea proiectului european şi la apropierea Uniunii de către cetăţeni.

La întrevedere, alături de premierul Viorica Dăncilă a participat europarlamentarul Dan Nica.

Săptămâna viitoare, în 3 octombrie, în plenul Parlamentului European va avea loc o dezbatere privind situaţia statului de drept în România, la care este invitată şi Viorica Dăncilă.

După cum anunţa europarlamentarul Siegfried Mureşan în 13 septembrie, Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre situaţia din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie (22-25 octombrie). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.