Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, miercuri seară, că declaraţia lui Manfred Weber, liderul popularilor europeni din PE, nu a fost una "spontană", ci "citea de pe un prompter", adăugând că acesta nu cunoaşte situaţia din România, iar cineva i-a pregătit declaraţia respectivă. "Citea o declaraţie pur şi simplu, cu nişte fraze pe care le-am mai auzit, vânturate de unii şi de alţii, care nu îşi găsesc niciun fel de suport de realitate în situaţia din România, România nu a abandonat combaterea corupţiei, nu a afectat prin reforma justiţiei în niciun fel independenţa ei", a susţinut Tăriceanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am auzit vorbindu-se despre sancţiuni împotriva României. Nu suntem în niciun fel în această situaţie şi cei care au vânturat ideea aplicării articolului 7 dau dovadă de o necunoaştere a situaţiei politice şi a subiectelor care se discută. Ieri am fost la Bruxelles şi nimeni nici măcar nu a îndrăznit să ridice această problemă, nu în sensul că nu a îndrăznit că ar fi fost poate un gest de nepoliteţe faţă de mine, ci pentru că pur şi simplu acest subiect nu există", a afirmat, miercuri seară, Călin Popescu Tăriceanu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Tăriceanu a mai spus că faptul că primul ministru a fost invitat la o dezbatere la Parlamentul European nu reprezintă "un caz singular" şi că "nu trebuie să facem o dramă din această chestiune".

Tăriceanu a afirmat că ar trebui să se pună întrebarea de ce există aceste preocupări, iar răspunsul său a fost: "pentru că am trebuit noi, ca români, partidele politice, să exportăm bătălia politică de la Bucureşti, aşa cum au fost obişnuite probabil generaţiile mult mai vechi să tranşeze disputele la Istanbul, la Înalta Poartă".

"Am văzut declaraţia domnului Weber şi, cu experienţa pe care o am, pot spune că nu era o declaraţie spontană, ci citea de pe un prompter. Cineva, pentru că nu cunoaşte situaţia din România deloc, i-a pregătit-o, citea o declaraţie pur şi simplu, cu nişte fraze pe care le-am mai auzit, vânturate de unii şi de alţii, care nu îşi găsesc niciun fel de suport de realitate în situaţia din România, România nu a abandonat combaterea corupţiei, nu a afectat prin reforma justiţiei în niciun fel independenţa ei. Independenţa justiţiei a fost afectată foarte grav de protocoalele secrete care au pus întreg sistemul judiciar în subordinea serviciilor secrete, aceasta e realitatea pe care partenerii noştri străini nu o cunosc", a declarat el.

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a transmis, după întâlnirea avută marţi cu premierul Viorica Dăncilă, că este extrem de îngrijorat de situaţia din România şi că a întrebat-o pe Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei, el arătând că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie. "Nu vom negocia în ceea ce priveşte statul de drept”, este mesajul lui Manfred Weber, după întrevederea cu premierul român.

”Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România. Am întrebat-o astăzi pe prim-ministrul Viorica Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei. Nu vom negocia în ceea ce priveşte statul de drept”, a scris pe Twiter liderul grupului PPE, Manfred Weber, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă.

El a arătat că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi se fac presiuni asupra independenţei justiţiei, cerând de urgenţă Guvernului român să se oprească.

"Ţara face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi se fac presiuni asupra independenţei justiţiei. Am văzut în această vară în Bucureşti oameni bătuţi de forţele de ordine şi, sincer, asta este inacceptabil. Lupta împotriva corupţiei nu este un lux, ci o necesitate absolută pentru a ne proteja cetăţenii şi afacerile împotriva abuzurilor din partea statului. De aceea, cerem de urgenţă Guvernului român să se oprească. Suntem de partea cetăţenilor europeni şi nu vom negocia niciodată în ceea ce priveşte statul de drept”, a afirmat liderul grupului PPE, Manfred Weber, într-o declaraţie video postată pe contul său de Twiter.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.