Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, la Palatul Cotroceni, că sistemul antirachetă de la Deveselu, care va deveni operaţional de joi, nu poate, tehnic, să doboare rachete balistice ruseşti, iar ameninţările Rusiei sunt "nejustificate şi iresponsabile".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acest sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei. (..) Tehnic, este imposibil ca acest sistem să doboare rachete balistice ruseşti. Am fost foarte transparenţi faţă de români privind acest sistem. Nu văd niciun motiv să se intensifice tensiunile, iar ameninţările Rusiei sunt nejustificate şi iresponsabile. Ruşii ştiu că acest sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că acest sistem va face atât Europa, cât şi România mai sigură, însă are doar un caracter defensiv, nefiind îndreptat împotriva niciunui alt stat.

"Aici nu vorbim despre Rusia. Ştim că Rusia foloseşte aceste ocazii pentru a fi foarte vocală, însă şi ei ştiu la fel de bine cum ştim noi că sistemul nu este în niciun fel îndreptat împotriva Rusiei, însă NATO trebuie să fie pregătită pentru a face faţă şi altor incidente, care vin din altă zonă, din afara spaţiului euroatlantic", a afirmat preşedintele.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va avea, joi, întâlniri şi cu premierul Dacian Cioloş şi cu miniştrii Lazăr Comănescu şi Mihnea Motoc şi va participa la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu.

Scutul antirachetă de la Deveselu, început în 2013 şi finalizat anul trecut, în urma unei investiţii de aproximativ 800 de milioane de dolari, va fi operaţionalizat joi, la cinci ani de la finalizarea negocierilor România-SUA.

La ceremonia de certificare operaţională a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu vor lua parte secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului Apărării din SUA, Robert Work, premierul Dacian Cioloş şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.