Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat, miercuri, la propunerea Guvernului, Memorandumul cu tema „Participarea delegaţiei României la Conferinţa interguvernamentală la nivel înalt pentru adoptarea Compactului ONU pentru o Migraţie sigură, ordonată şi reglementată“. Prin acest Memorandum, Guvernul a propus adoptarea unei poziţii de susţinere din partea României a Compactului Global pentru Migraţie (CGM), în forma convenită în urma negocierilor, informează Administraţia prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, prin intermediul acestui document, a fost aprobat textul declaraţiei naţionale care va fi prezentată de către delegaţia României care va participa la Conferinţa interguvernamentală pentru adoptarea Compactului Global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată, care va avea loc în perioada 10-11 decembrie, la Marrakesh.

”În declaraţia naţională se arată, printre altele, că CGM nu încurajează migraţia şi nu are în vedere crearea de noi drepturi, fiind un document care reuneşte un set de politici şi bune practici în domeniu, de la care statele pot să se inspire pentru implementarea politicilor migraţionale naţionale. De asemenea, se arată că CGM nu este un acord internaţional cu valoare juridică obligatorie, fiind respectată suveranitatea naţională a statelor de a decide propriile politici migraţionale naţionale şi prerogativele de a reglementa migraţia în cadrul jurisdicţiilor lor, în conformitate cu dreptul internaţional. În plus, Compactul nu implică obligaţii financiare suplimentare pentru statele membre”, precizează sursa citată.

Compactul Global pentru Migraţie vizează crearea unui cadru de cooperare destinat îmbunătăţirii guvernanţei şi a cooperării internaţionale în materie de migraţie legală, abordării uniformizate a provocărilor actuale asociate acestui fenomen, precum şi consolidării contribuţiei migranţilor şi a migraţiei la dezvoltarea durabilă. De asemenea, se are în vedere încurajarea unor politici eficiente de management al frontierelor, cu respectarea suveranităţii naţionale, a statului de drept şi a obligaţiilor în conformitate cu dreptul internaţional.

România a participat timp de 18 luni, în baza unui mandat aprobat de către premier, la toate etapele de negociere a Compactului Global pentru Migraţie, pledând pentru adoptarea unui text echilibrat şi susţinând unitatea poziţionării Uniunii Europene. Printre obiectivele României au figurat susţinerea unui text fără valoare juridică obligatorie, evitarea stabilirii obligaţiilor financiare suplimentare obligatorii pentru statele membre, reflectarea corespunzătoare a principiului suveranităţii naţionale, susţinerea unor politici care să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, precum şi reflectarea adecvată a diferenţierii clare între migranţi legali şi ilegali, precum şi între migranţi şi refugiaţi, se arată în comunicat.

Conform Memorandumului, decizia privind asumarea Compactului Global pentru Migraţie ia în considerare atât interesele naţionale ale României, precum şi perspectiva preluării de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi candidatura la un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Linia de acţiune a României este bazată pe solidaritate, angajament multilateral şi necesitatea unui răspuns colectiv şi o abordare cuprinzătoare faţă de provocările migraţiei. Totodată, este vizată combaterea efectelor negative generate de o migraţie neregulată şi negestionată, cum ar fi xenofobia, intoleranţa şi rasismul, mai precizează Administraţia prezidenţială.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.