Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, joi, pe ambasadorii mai multor state, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare. Astfel, şeful statului a avut întrevederi cu Manuel Larotcha Parada, ambasadorul Regatului Spaniei, Morteza Aboutalebi, ambasadorul Republicii Islamice Iran, Hitoshi Noda, ambasadorul Japoniei, Gabriel Atanasov, ambasadorul Republicii Macedonia, şi pe RajaJhinaoui Ben Ali, ambasadorul Republicii Tunisiene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe Manuel Larotcha Parada, ambasadorul agreat al Regatului Spaniei, Morteza Aboutalebi, ambasadorul agreat al Republicii Islamice Iran, Hitoshi Noda, ambasadorul agreat al Japoniei, Gabriel Atanasov, ambasadorul agreat al Republicii Macedonia, şi pe RajaJhinaoui Ben Ali, ambasadorul agreat al Republicii Tunisiene, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

În întrevederea cu ambasadorul Regatului Spaniei, Manuel Larotcha Parada, preşedintele Klaus Iohannis a exprimat încrederea cu privire la continuarea dinamicii pozitive a relaţiilor bilaterale privilegiate, de Parteneriat Strategic, dintre România şi Regatul Spaniei. Ambasadorul spaniol a transmis, la rândul său, aprecierea deosebită a ţării sale faţă de Parteneriatul Strategic, faţă de cooperarea foarte bună din cadrul UE şi NATO, precum şi faţă de rolul strategic al României în regiune şi pe Flancul estic al Alianţei. Manuel Larotcha Parada a manifestat sprijinul ţării sale pentru derularea Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene şi aprecieri deosebite pentru comunitatea românească din Spania, foarte bine integrată şi cu un aport substanţial la economia spaniolă. Totodată, a avut loc un schimb de opinii asupra perspectivelor finalizării acordului dintre UE şi Regatul Unit privind Brexit.

În dialogul cu ambasadorul Republicii Islamice Iran, Morteza Aboutalebi, preşedintele României a evocat relaţia tradiţională de colaborare dintre ţara noastră şi Republica Islamică Iran, ambasadorul iranian transmiţând dorinţa de aprofundare a acesteia în diverse domenii, cu precădere în cel economic.

"În cadrul discuţiei cu ambasadorul Japoniei, domnul Hitoshi Noda, a fost exprimată aprecierea pentru dialogul politic activ din ultima perioadă şi posibilităţile de cooperare cu privire la o arie largă de domenii de interes. Preşedintele României a evocat, în acest sens, importanţa vizitei de la începutul acestui an a Prim-ministrului Shinzō Abe în ţara noastră, care a demonstrat calitatea relaţiilor bilaterale dintre România şi Japonia, prilej cu care a fost convenită ridicarea nivelului relaţiilor româno-japoneze la cel de Parteneriat Strategic. Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat, totodată, încrederea pentru continuarea traiectoriei pozitive a relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări pe o multitudine de domenii de interes, precum apărare, economie şi cultură. Ambasadorul Hitoshi Noda a felicitat România cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri, precum şi pentru Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, apreciind că aceasta va contribui pozitiv atât la dezvoltarea relaţiilor dintre Japonia şi România, cât şi la cele dintre Japonia şi UE", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, la întrevederea cu ambasadorul Republicii Macedonia, Gabriel Atanasov, Klaus Iohannis a evidenţiat interesul pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, inclusiv în plan economic. De asemenea, el a reiterat sprijinul României pentru aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva rolului de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, precum şi la NATO. Ambasadorul macedonean a mulţumit pentru sprijinul constant al României pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale ţării sale, precum şi dorinţa de a lucra intens pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale, inclusiv în domeniul economic.

"În cadrul discuţiei cu ambasadorul Republicii Tunisiene, doamna RajaJhinaoui Ben Ali, cei doi interlocutori au remarcat simbolismul anului 2018, din punctul de vedere al aniversării a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Republica Tunisiană şi a fost apreciată evoluţia pozitivă a relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, exprimându-se, totodată, necesitatea de a consolida cooperarea în domenii de interes reciproc tradiţional, precum educaţia şi cultura, dar şi la nivel economic", mai arată Administraţia Prezidenţială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.