Ţările membre ale Uniunii Europene care nu respectă statul de drept riscă să piardă accesul la fondurile europene, potrivit unui acord provizoriu între Parlamentul European şi Consiliul UE, arată PE într-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Înţelegerea de astăzi este pas important în protejarea valorilor UE. Pentru prima oară am stabilit un mecanism care permite UE să stopeze finanţarea guvernelor care nu respectă valori precum statul de drept”, a declarat co-raportorul finlandez Petri Sarvamaa, membru al grupului PPE, după încheierea negocierilor, conform sursei citate. 
Nu au fost făcute compromisuri în ceea ce priveşte valorile şi PE s-a asigurat că statul de drept este respectat de toate statele membre ale UE, a adăugat Sarvamaa.
„Nu am făcut compromisturi privitor la valor: ne-am asigurat că statul de drept este văzut în contextul valorilor UE consfinţit în tratate, cum ar fi independenţa sistemului judiciar. Fiecare încălcare a statului de drept va fi acoperită de acest mecanism: dela încălcările indviduale până la cele sistemice sau recurente pentru care nu exista un mecanism până acum”, a completat finlandezul.
La rândul ei, co-raportoarea Eider Gardiazabal Rubial din Spania care face parte din grupul S&D a precizat că este crucial faptul că beneficiarii finali nu vor fi pedepsiţi pentru greşelile guvernelor şi că vor continua să primească fonduri pe care se pot baza, chiar şi după ce a fost declanşat mecanismul de condiţionare.
„Pentru noi a fost crucial faptul că beneficiarii nu au fost pedepsiţi pentru greşelile guvernelor acestora şi că vor continua să primească fondurile promise şi se vor putea baza pe ele, chiar şi după ce este declanşat mecanismul de condiţionalitate. Putem spune cu mândrie că am obţinut un sistem puternic care le va garanta protecţia”, a afirmat Eider Gardiazabal Rubial.
Acordul urmează să fie adoptat în mod formal de Parlamentul European şi de către miniştrii UE, mai arată sursa citată. 
Europarlamentarii au reuşit să asigure că noua normă nu este aplicată doar când fondurile UE sunt folosite în alte scopuri, cum ar fi cazuri de corupţie sau fraudă. Mecanismul va fi aplicat şi aspectelor sistemice corelate cu valorile fundamentale ale UE pe care toate statele membre trebuie să le respecte, cum ar fi libertatea, democraţia, egalitate şi respectarea drepturilor omului inclusiv drepturile minorităţilor. 
Negociatorii PE au insistaţi şi ca frauda fiscală şi evaziunea fiscală să fie considerate posibile încălcări, incluzând ambele cazuri şi lărgind aria şi probleme recurente.
Mai mult, negociatorii Parlamentului European au reuşit să introducă un articol specific care clarifică aspectele care ţin de încălcări prin oferirea câtorva exemple, cum ar fi situaţiile care ameninţă independenţa sistemului judiciar, sau eşuarea în a corecta decizii arbitrare sau injuste şi limitarea mijloacelor legate de îndreptare.
Crucial a fost faptul că eurodeputaţii au reuşit să păstreze un puternic aspect preventiv al mecanismului: nu doar că acesta poate fi declanşat când încălcarea afectează direct bugetul, dar şi când există un risc serios că s-ar putea întâmpla acest lucru, asigurând astfel că mecanismul previne posibile situaţii în care fonduri UE ar putea finanţa acţiuni care sunt în conflict cu valorile Uniunii Europene.
Pentru a se asigura că beneficiarii finali care depinde de sprijinul UE - cum sunt studenţii, fermierii, organlizaţiile neguvernamentale şi că nu vor fi pedepsite pentru acţiunile guvernelor, europarlamentarii au insistat că aceştia pot face plângeri către Comisia Europeană pe platforma online, iar instituţia îi va ajuta să primească sumele cuvenite. Comisia Europeană va avea şi posibilitatea să efectueze corecţii financiare prin reducerea viitoarei rate lan sprijinul oferit de UE ţării respective.
Eurodeputaţii au reuşit să scurteze timpul în care instituţiile UE îl vor avea în adoptarea măsurilor împotriva unui stat membru, dacă sunt identificate riscuri de încălcare a statului de drept, la un maxim de 7-9 luni (comparativ cu 12-13 luni, cum a fost iniţial cerut de Consiliul UE).
Comisia, după ce stabileşte că există o încălcare, va propune declanşarea mecanismului de condiţionare împotriva unui guvern al unui stat membru al UE. Consiliul va avea o lună la dispoziţie să adopte măsurile propuse (sau trei luni în cazuri excepţionale), iar decizia va fi luată printr-o majoritate calificată. Comisia îşi va folosi drepturile de a convoca Consiliul pentru a se asigura că se respectă termenul limită. 
Pe 23 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care preciza că nu va aproba bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 creionat de Consiliul European dacă nu va fi îmbunătăţită propunerea. PE susţine că în bugetul pe termen lung al UE sunt făcute reduceri de sume pe anumite programe viitoare şi consideră că acest lucru „va submina bazele unei reveniri eonomice sustenabile”. Instituţia mai arată că, propunerea Consiliului, nu stabileşte un mecanism clar pentru condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.