Preşedintele Nicuşor Dan anunţă, într-o postare pe X, că a participat joi prin videoconferinţă la o „reuniune foarte fructuoasă” a coaliţiei celor care vor să ajute Ucraina („Coalition of the Willing”), convocată de prim-ministrul britanic Keir Starmer şi de preşedintele francez Emmnuel Macron, pentru a discuta despre sprijinul suplimentar ce poate fi acordat Kievului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Am salutat participarea trimisului special al SUA, generalul (Keith) Kellogg, şi a senatorilor (Lindsey) Graham şi (Richard) Blumenthal”, spune Nicuşor Dan, referindu-se la doi dintre cei mai influenţi senatori americani (republican şi, respectiv democrat) în chestiunile legate de Ucraina.

„Cu toţii am transmis astăzi un mesaj puternic de unitate, disponibilitate şi mobilizare, întrucât eforturile noastre comune vizează realizarea unei păci juste şi durabile în Ucraina”, a scris preşedintele Dan în mesajul pe X.

El a dat asigurări că „România este pregătită să contribuie la eforturile de realizare şi menţinere a păcii în Ucraina şi la obiectivul de a descuraja Rusia. Sprijinul continuu pentru Ucraina înseamnă asigurarea propriei noastre securităţi”, adaugă Nicuşor Dan.

El pledează pentru continuarea presiunii asupra Rusiei, „inclusiv prin sancţiuni ferme” şi anunţă că România sprijină pe deplin adoptarea celui de-al 18-lea pachet de sancţiuni (al UE) cât mai curând posibil.

Preşedintele Emmanuel Macron, aflat în vizită de stat de trei zile în Marea Britanie, a convenit cu premierul Keir Starmer să îşi consolideze cooperarea în domeniul apărării şi au participat la un apel cu ţările care intenţionează să sprijine Ucraina în cazul unei încetări a focului cu Rusia.

În timpul convorbirii, Starmer i-a spus lui Keith Kellogg, emisarul preşedintelui american Donald Trump pentru Ucraina, că a sosit momentul ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie forţat să se aşeze la masa negocierilor pentru a încerca să obţină un acord de pace. Între timp, accentul ar trebui pus pe asigurarea unei poziţii cât mai puternice a Ucrainei, scrie Reuters.

Ei au convenit ca Parisul să fie noul sediu al „Coalition of the Willing", cu o rotaţie la Londra după primele 12 luni.

Grupul de ţări ar urma să formeze o forţă după încetarea focului pentru a regenera forţele terestre, a securiza cerul Ucrainei şi a sprijini siguranţa maritimă. „Sprijinirea Ucrainei nu este doar lucrul corect de făcut, ci este esenţială pentru asigurarea securităţii acasă”, a declarat Starmer.

Ambii s-au angajat să comande mai multe rachete de croazieră Storm Shadow, utilizate în prezent în Ucraina, şi au semnat un acord de aprofundare a cooperării lor nucleare, care va spune pentru prima dată că descurajările respective ale celor două ţări pot fi coordonate. „Ca parteneri apropiaţi şi aliaţi NATO, Regatul Unit şi Franţa au o istorie profundă de colaborare în domeniul apărării, iar acordurile de astăzi duc parteneriatul nostru la următorul nivel”, a declarat Starmer.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.