Ministrul de Interne austriac Gerhard Karner a declarat, miercuri, la Bucureşti, comentând cifrele privind migraţia, că sistemul per ansamblu nu funcţionează, precizând că nu luptă împotriva României, ci împreună cu ministrul Lucian Bode, pentru a putea obţine îmbunătăţirea sistemului şi a investi în protecţia frontierelor externe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat în legătură cu faptul că potrivit rapoartelor oficiale ale ministerelor, cei mai mulţi migranţi, inclusiv traficanţi, raportat chiar şi la 100.000 cetăţeni, nu ajung în Austria, ci în alte ţări de destinaţie, una dintre ele fiind Germania, care însă nu invocă probleme cu migraţia, aăa cum face Austria,, Karner a răspuns: ”Nu pot să repet cifrele. O să o fac. În Austria am avut peste 110.000 solicitanţi de azil. Pe cap de locuitor sunt cele mai multe solicitări din toată Europa. Deşi suntem un stat fără frontiere externe. Şi vedem că sistemul nu funcţionează. Şi Cancelarul a recunoscut acum trei săptămâni că Germania a prelungit controalele cu Austria. Şi Austria are controale cu Germania. Adesea, se uită acest lucru. E dovada că sistemul per ansamblu nu funcţionează. Nu lupt împotriva României, ci împreună cu domnul Bode ca să putem obţine îmbunătăţirea sistemului, să investim în protecţia frontierelor externe”.

El a mai menţionat că în 8 februarie a fost un consiliu al şefilor de guverne în care au convenit să fie puse la dispoziţie mijloacele de finanţare pentru frontierele externe.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

”Şi în această direcţie vreau să discut cu domnul Bode. Să vedem că procedurile funcţionează  la frontiere, că sunt rapide şi că pot fi prelucrate rapid toate cererile. Aceste lucruri, cu acestea lupt eu împreună cu domnul Bode, împreună cu Comisia şi câteodată, împotriva Comisiei”, a precizat oficialul austriac.

În acelaşi sens şi cu aceleaşi argumente s-a exprimat şi când i s-a solicitat o dată pentru admiterea României în Schengen.

”Nu pot să vă vorbesc despre o dată. Este în sarcina Preşedinţiei şi a Comisiei de a stabili agenda Consiliului. Suntem încă departe de acel moment ca să putem susţine că sistemul e funcţional. De aceea lupt cu mulţi parteneri împreună, cu domnul Bode împreună, ca sistemul să fie îmbunătăţit, chiar mă lupt şi cu dumneavoastră pentru un sistem mai bun”, a afirmat Karner.

Cu o zi înaintea sosirii în România, Gerhard Karner a prezentat o situaţie privind traficul de persoane. În 2022, au fost arestaţi în Austria 712 traficanţi - cu 61% mai mulţi decât în 2021, a arătat el. În 2021, 441 de traficanţi au fost reţinuţi în Austria, iar în 2020 au fost 311, numărul lor fiind mai mare în aceşti ani chiar şi faţă de situaţia de dinainte de pandemie, pentru că în 2019 autorităţile austriece au prins doar 242 de traficanţi, „semnificativ mai puţini”. Dintre traficanţii reţinuţi în 2022, românii au fost pe locul al patrulea, potrivit statisticilor prezentate. Cei mai mulţi au fost sirieni - 103, urmaţi de turci - 68, ucraineni - 53, români - 52 şi austrieci - 34.

Karner a mai afirmat în conferinţa de presă că brutala mafie a traficanţilor va continua să fie combătută cu hotărâre. În acest scop, ministrul de interne a spus că se bazează pe controlul punctelor de frontieră şi al zonelor de frontieră, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.