Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat, marţi, cu secretarul pentru securitatea internă al SUA, Alejandro Mayorkas, despre demersurile pentru includerea României în Programul Visa Waiver, iar şeful diplomaţiei române a propus clarificarea motivelor care au stat la baza respingerii, în ultimii ani, a cererilor de viză ale cetăţenilor români. Aurescu a arătat că aceste detalii sunt utile pentru orientarea şi calibrarea cât mai exactă a unei campanii publice comune de conştientizare în vederea reducerii ratei de refuz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, la Washington, o întrevedere cu secretarul pentru securitate internă al Statelor Unite ale Americii, Alejandro Mayorkas, tema centrală reprezentând-o includerea României în Programul Visa Waiver şi demersurile care urmează să fie făcute pentru atingerea acestui obiectiv. 

Potrivit MAE, Aurescu a subliniat că acest obiectiv al includerii României în programul Visa Waiver rămâne o temă de mare prioritate atât pentru agenda bilaterală, cât şi pentru cea europeană. El a arătat că rezultatele tangibile ale dialogului bilateral intens pe acest subiect sunt foarte aşteptate de cetăţenii români, fiind vorba despre un obiectiv comun, inclus în Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI din 2011 şi reconfirmat în toate discuţiile pe care România le-a avut la cel mai înalt nivel cu autorităţile SUA în ultimii ani.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a salutat declaraţia pe care secretarul Mayorkas a făcut-o în 26 octombrie, în legătură cu faptul că România este avută în vedere pentru includerea în Programul Visa Waiver. Demnitarul român a remarcat semnalul pozitiv dat astfel de Administraţia americană  privind disponibilitatea de cooperare pentru asigurarea condiţiilor necesare aderării României la acest program. La rândul său, secretarul Mayorkas a reconfirmat că pentru SUA includerea României în Program reprezintă o prioritate şi a exprimat angajamentul său de a coopera îndeaproape cu partea română pentru obţinerea de progrese în acest dosar, fiind necesar un efort comun, de ambele părţi, în acest sens.

"În acest context, ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Mayorkas au agreat intensificarea dialogului bilateral, atât la Bucureşti, cât şi la Washington, de o manieră care să permită înregistrarea de progrese concrete în ceea ce priveşte includerea ţării noastre în Programul Visa Waiver. În acest scop, a fost convenit ca grupul de lucru bilateral pe acest subiect să aibă reuniuni mai frecvente pe componentele dosarului. Şeful diplomaţiei române a reiterat, de asemenea, interesul părţii române de a stabili şi implementa o foaie de parcurs şi de a continua în mod regulat discuţiile aplicate în scopul clarificării setului de motive care au stat la baza respingerii, în ultimii ani, a cererilor de viză ale cetăţenilor români, ducând la o rată de refuz în jurul valorii de 10% în anul fiscal american 2020 - rata de refuz sub 3% fiind ultimul criteriu care mai trebuie îndeplinit de România pentru a accede în program. Şeful diplomaţiei române a argumentat că aceste detalii sunt deosebit de utile pentru orientarea şi calibrarea cât mai exactă a unei campanii publice comune de conştientizare în vederea reducerii ratei de refuz", a transmis MAE.

Conform sursei citate, secretarul Mayorkas a salutat şi acceptat propunerea avansată de ministrul român al afacerilor externe privind campania comună de comunicare publică şi a arătat că grupul de lucru bilateral care gestionează această temă trebuie să trateze realizarea acestei campanii cu maximă prioritate. Ministrul Aurescu l-a invitat pe secretarul Mayorkas să facă o vizită în România, invitaţie pe care acesta a acceptat-o.

Tema includerii României în Visa Waiver a fost abordată pe larg de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi în cadrul consultărilor politice purtate cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, luni.

Consultările politice între şefii celor două diplomaţii au marcat totodată deschiderea celei de-a şaptea reuniuni a Dialogului Strategic România – SUA pentru implementarea Declaraţiei comune pentru Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. Reuniunea Dialogului Strategic are loc marţi, fiind prima reuniune de acest tip cu noua Administraţie de la Washington şi prima după anul 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.