Miniştrii de Justiţie din statele membre Uniunii Europene au blocat joi progresul în ceea ce priveşte propunerea întocmirii unei „liste negre” cu jurisdicţii unde există un mare risc privind spălarea de bani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lista, parte din Directiva UE împotriva spălării de bani, are menirea de a fi o unealtă cheie în lupta împotriva spălării de bani şi a terorismului financiar în Uniunea Europeană.

Întocmirea acestei lista presupune ca toţi comercianţii care operează în UE, în domeniul bunurilor şi serviciilor, şi care valorează peste 10.000 de euro în jurisdicţiile incluse pe listă să facă verificări suplimentare în ceea ce priveşte tranzacţiile.

Grupul Verzi/ EFA (European Free Alliance) din Parlamentul European a transmis că a existat un lobby puternic al statelelor membre UE împotriva adoptării acestei „liste negre” şi al unor ţări numite sau legate de jurisdicţiile listate, precum SUA, Panama şi Arabia Saudită.

Miniştrii de Finanţe din statele membre UE vor decide asupra acestei liste săptămâna viitoare.

Verzii au solicitat o dezbatere în plenul de săptămâna viitoare de la Strasbourg.

Judith Sargentini, raportorul EFA pe această directivă, a transmis într-un comunicat: „Prin blocarea «listei negre», ţări ca Franţa, Spania şi Marea Britanie nu fac decât să ofere acces pe tavă la UE celor care spală bani. Comisia Europeană şi-a ţinut promisiunea de a oferi uneltele necesare în lupta împotriva banilor murdari de pe continentul nostru. Acum este responsabilitatea statelor membre să cadă de acord asupra listei propuse şi să ia atitudine pentru a stopa spălarea de bani în UE”.

„Este jalnic să vedem atât de multe state membre care se pleacă din cauza presiunii de ultim moment venite din lobby-ul extern faăcut de ţări ca Statele Unite şi Arabia Saudită, după ce iniţial au fost de acord cu «lista neagră»”. 

Despre această listă neagră, ea spune că susţine lupta împotriva spălării de bani şi va ajuta la protejarea cetăţenilor faţă de crima organizată, corupţie şi terorism. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.