Ambasadorul României la Washington, George Maior, a afirmat, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, către oficialii români, în care cere verificarea protocoalelor secrete ale SRI, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis luni că poziţia exprimată de ambasadorul României la Washington, George Maior nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat "să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat". În acest context, Ministerul precizează că îl va chema pentru explicaţii pe George Maior. La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, spune că a primit şi el scrisoarea avocatului preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, care ”pune cu adevărat degetul pe rană” şi precizează că o parte din problemele semnalate îşi vor găsi rezolvarea în noile legi ale justiţiei. Liviu Dragnea susţine că este necesară şi ”o justă reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE 19:04 - Dragnea: Am primit şi eu scrisoarea lui Giuliani. Pune cu adevărat degetul pe rană; o parte din probleme îşi vor găsi rezolvarea în noile legi ale justiţiei

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, spune că a primit şi el scrisoarea avocatului preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, care ”pune cu adevărat degetul pe rană” şi precizează că o parte din problemele semnalate îşi vor găsi rezolvarea în noile legi ale justiţiei. Liviu Dragnea susţine că este necesară şi ”o justă reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv”.

”Am primit din partea domnului Rudolph Giuliani aceeaşi scrisoare pe care a primit-o şi preşedintele Iohannis. Concluzia amară a acestei scrisori este că încrederea în sistemul de Justiţie din România este serios zdruncinată în faţa partenerilor externi şi a investitorilor străini. Domnul Giuliani pune cu adevărat degetul pe rană – o rană care este încă deschisă şi pe care România va trebui să o trateze tranşant şi cu mult curaj, dacă mai vrem să rămânem în familia statelor democratice din spaţiul Nord-Atlantic”, scrie Dragnea pe pagina sa de Facebook.

El precizează că Rudolph Giuliani este un celebru procuror federal al Statelor Unite, care a luptat în mod real cu mafia şi corupţia şi a cărui probitate morală şi profesională impune respect peste tot în lume. ”Iar când acesta vorbeşte despre încălcarea gravă a drepturilor omului şi a principiilor statului de drept în România, prin protocoalele secrete dintre SRI şi DNA, prin intimidarea judecătorilor şi a martorilor sau prin ascultarea excesivă a telefoanelor, atunci Occidentul va privi cu mai multă atenţie la abuzurile îngrozitoare care s-au comis în ţara noastră în numele luptei anti-corupţie”, susţine Dragnea.

UPDATE 16:53 - MAE, despre declaraţiile lui Maior referitoare la scrisoarea avocatului lui Trump: Domnul ambasador a avut o poziţie care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului. În acest sens, va fi chemat pentru explicaţii

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis luni că poziţia exprimată de ambasadorul României la Washington, George Maior, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat "să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat". În acest context, Ministerul precizează că îl va chema pentru explicaţii pe George Maior.

"Îi asigurăm pe partenerii noştri internaţionali că în România există voinţa politică necesară din partea Guvernului României şi a Coaliţiei de Guvernământ de a garanta funcţionarea corectă a statului de drept, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democraţii şi combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul corupţiei", a transmis MAE printr-un comunicat de presă.

Sursa citată mai precizează că poziţia ambasadorului George Maior nu a fost aprobată de Centrala MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat "să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat".

"Domnul Ambasador George Maior a avut o poziţie care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, şi nu reprezintă poziţia MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul naţional aşa cum decurge el din consensul la nivel instituţional şi să se abţină de la declaraţii publice de natură să afecteze negativ relaţiile bilaterale cu alte state", a mai arătat MAE.

De asemenea, Ministerul de Externe spune că îl va chema pe George Maior să dea explicaţii cu privire la afirmaţiile sale.

UPDATE 12:07 - Titus Corlăţean, despre scrisoarea avocatului lui Trump referitoare la Justiţie: E un semnal extrem de important care trebuie tratat foarte serios

Fostul ministru de Externe, senatorul PSD Titus Corlăţean, a afirmat luni, la finalul primei părţi a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române de la Bucureşti, că scrisoare trimisă de avocatul preşedintelui american Donald Trump către oficialii români, în care vorbeşte despre protocoalele secrete şi despre justiţie, reprezintă "un semnal extrem de important care trebuie tratat foarte serios". Acesta a spus că lipsa de reacţie a instituţiilor judiciare din România cu privire la protocoalele secrete încheiate între SRI şi alte instituţii din justiţie nu poate exista într-o democraţie veritabilă, iar cei care au comis abuzuri trebuie să răspundă în faţa legii.

“E un semnal extrem de important care trebuie tratat foarte serios, pentru că vine din partea cuiva care ştie că a fost procurorul general al SUA, ce înseamnă un sistem judiciar democratic pe deplin şi un om cu foarte mare experinţă în administraţie. Radiografia este impecabilă şi acum foarte corecţi să fim, eu am spus faptul că existenţa acestor protocoale înseamnă un Cod penal şi un Cod de procedură penală paralele cu Codurile adoptate de Parlament, deci justiţia care este injustiţie”, a declarat Titus Corlăţean.

Corlăţean spune că lipsa de reacţie a instituţiilor judiciare din România cu privire la aceste protocoale nu poate exista într-o democraţie veritabilă, iar cei care au comis abuzuri trebuie să răspundă în faţa legii.

Ambasadorul României la Washington, George Maior, a afirmat, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, către oficialii români, în care cere verificarea protocoalelor secrete ale SRI, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.

“Domnul Giuliani este un personaj spumos şi combativ în discuţiile din SUA. Nu ştiu dacă mai este avocatul domnului Trump, în orice caz este expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, a declarat George Maior, referindu-se la  o scrisoare în care avocatul lui Donald Trump, Rudolph Giuliani, a transmis autorităţilor de la Bucureşti că protocoalele dintre SRI şi instituţiile din justiţie duc la intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor.

George Maior a participat luni la Reuniunea Anuală a Dimplomaţiei Române, iar imediat după deschiderea evenimentului, acesta a plecat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.