Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu a transmis, vineri, într-un mesaj de îndemn la unitate şi ajutor pentru Ucraina, că în ultimele 24 de ore, au intrat în Moldova peste 16.000 de cetăţeni ucraineni, care au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara pentru a scăpa de urgia războiului, iar nulţi dintre cei sosiţi au venit la rude şi prieteni. Chiar dacă în următoarele zile, fluxul de oameni din Ucraina va creşte, îi vom primi pe toţi cei care ne vor cere ajutorul, a dat asigurări preşedintele Republicii Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ieri dimineaţă ne-am trezit într-o lume nouă. Mai violentă, mai incertă, mai instabilă, o lume în care războiul neprovocat este posibil - şi face victime chiar în apropierea frontierelor noastre. Este, în mod cert, o lume în care speram că nu o să trăim vreodată. Autorităţile Republicii Moldova s-au mobilizat rapid şi lucrează în regim de alertă, continuăm să monitorizăm îndeaproape evoluţiile războiului din Ucraina, inclusiv evoluţia situaţiei în raioanele de nord şi sud ale Republicii Moldova, unde impactul a fost imediat prin sosirea unui număr neobişnuit de solicitări de intrare în ţară. În vremuri grele, acţionăm cu calm şi responsabilitate, pentru a asigura, în primul rând, siguranţa cetăţenilor noştri”, spune Maia Sandu. 

Ea arată în mesaj că, ”în asemenea vremuri, ca de altfel în tot timpul, sunt cu gândul la oameni, la cetăţenii noştri, dar şi la cei ai Ucrainei, care au de suferit cel mai mult de pe urma războiului”.

”De două zile, locuitorii oraşelor ucrainene trăiesc cu realitatea acţiunilor militare, care îi alungă din casele lor şi îi împing pe drumuri. În primul rând ca oameni, astăzi trebuie să fim cu toţii solidari cu ucrainenii. Republica Moldova a arătat că este alături de oamenii din Ucraina, care au nevoie de ajutorul nostru. În ultimele 24 de ore, au intrat în Moldova peste 16.000 de cetăţeni ucraineni, care au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara pentru a scăpa de urgia războiului. Mulţi dintre cei sosiţi au venit la rude şi prieteni”, a spus preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu afirmă că ”instituţiile statului sunt pregătite să ajute persoanele care intră din Ucraina şi nu au pe nimeni în Republica Moldova”.

”Aceştia primesc provizii şi pachete cu obiecte de primă necesitate. La fel, există transport şi locuri de cazare pentru ca fiecare persoană care a traversat frontiera să poată ajunge la adăpost, dacă are nevoie de acest lucru. Chiar dacă în următoarele zile, fluxul de oameni din Ucraina va creşte, îi vom primi pe toţi cei care ne vor cere ajutorul”, spune preşedintele Maia Sandu. 

Ea spune că, în acelaşi timp, s-a bucurat enorm să constate ”o mobilizare exemplară din partea cetăţenilor noştri, a autorităţilor centrale şi locale, a mediului de afaceri, pentru a ajuta oamenii veniţi din ţara vecină”.

”Mulţi concetăţeni de-ai noştri sunt dispuşi să acomodeze în casele lor refugiaţii. Mulţi sunt pregătiţi să se implice în calitate de voluntari. Primării, pensiuni şi hoteluri din toată ţara oferă locuri de cazare gratuit pentru cetăţenii ucraineni fugiţi din calea urgiei. Companiile din diferite sectoare îşi oferă serviciile, gratuit sau la preţuri mici, ucrainenilor sosiţi în Moldova în ultimele zile. Am remarcat şi apreciat în mod deosebit activitatea intensă şi eforturile semnificative ale angajaţilor de la punctele de trecere a frontierei suprasolicitate de traficul crescut prilejuit de refugiaţi şi doresc să le mulţumesc colegilor poliţişti de frontieră şi angajaţi ai vămii pentru dăruirea de care dau dovadă în această perioadă dificilă. Şi nu trebuie să-i uităm pe angajaţii forţelor de ordine care au primit misiuni suplimentare în această perioadă şi veghează permanent la siguranţa cetăţenilor noştri”, spune Maia Sandu în mesaj. 

Ea a mulţumit cetăţenilor moldoveni ”pentru generozitatea şi solidaritatea de care dau dovadă în această perioadă grea”.

”În vremuri tulburi, trebuie să putem conta unii pe alţii. Oamenii sunt alături de oameni. Puterea noastră este în capacitatea noastră de a fi uniţi, în omenia de care dăm dovadă, în generozitatea cu care împărţim din puţinul pe care îl avem cu cei care au nevoie de sprijin. Sunt mândră de voi. Ucraina este prietenul nostru. În Ucraina locuiesc rudele noastre. Tragedia prin care trec acum sute de mii de familii este şi durerea noastră. Sunt momente cumplite pentru cei aflaţi în calea urgiei fără a avea vreo vină”, spune preşedintele moldovean. 

Maia Sandu mai îndeamnă cetăţenii să se informeze din surse verificate. ”Nu lăsaţi informaţiile false să vă otrăvească viaţa. Trebuie să fim constructivi, mobilizaţi şi solidari. Sunt convinsă că vom ieşi cu capul sus şi din această criză”, afirmă Maia Sandu în finalul mesajului acresat cetăţenilor moldoveni. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.