Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmis că România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, "absolut inacceptabil", comis asupra vasului "Mercer Street", în urma căruia şi-a pierdut viaţa comandantul navei, cetăţean român. "Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaţionali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat şi, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat", arată MAE, menţionând că ambasadorul Iranului la Bucureşti a fost convocat la MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, absolut inacceptabil, comis asupra vasului  "Mercer Street", care s-a soldat cu pierderea vieţii comandantului navei, cetăţean român, care a căzut demn la datorie", subliniază MAE, într-un comunicat de presă transmis luni.

Potrivit sursei citate, având în vedere elementele prezentate de partenerii internaţionali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat şi, respectiv, a fost coordonat de Iran, "România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat".

Ca urmare, ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti  a fost convocat de urgenţă la MAE român în acest scop. 

"Atacul împotriva unei ţinte civile, care a produs pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, nu are nicio justificare şi trebuie condamnat ferm la nivel internaţional", adaugă reprezentanţii ministerului.

MAE continuă coordonarea cu aliaţii şi partenerii României pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite.

"În aceste clipe dificile, MAE este alături de familiile şi apropiaţii victimelor de pe vasul "Mercer Street" şi oferă tot sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetăţeanului român decedat", se mai arată în comunicat.

Un cetăţean român şi unul britanic, aflaţi la bordul petrolierului M/T Mercer Street, operat de compania israeliană Zodiac Maritime, au fost ucişi într-un atac asupra navei, în joi noaptea, în largul Omanului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.