Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi arată îngrijorarea faţă de atacurile recente împotriva unor nave destinate transportului de ţiţei şi a produselor petroliere, precum şi a unei nave de mărfuri. "Aceste acţiuni repetate pun în pericol siguranţa navigaţiei în Golf şi Marea Omanului, şi, pe fondul tensiunilor deja existente în regiune, pot conduce la destabilizarea semnificativă a securităţii în zonă, cu efecte inclusiv asupra economiei la nivel mondial", arată MAE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, profunda îngrijorare faţă de atacurile produse la 12 mai 2019 şi 13 iunie 2019 împotriva unor nave specializate destinate transportului de ţiţei şi a produselor petroliere, precum şi a unei nave de mărfuri.

Potrivit sursei citate, "aceste acţiuni repetate pun în pericol siguranţa navigaţiei în Golf şi Marea Omanului, şi, pe fondul tensiunilor deja existente în regiune, pot conduce la destabilizarea semnificativă a securităţii în zonă, cu efecte inclusiv asupra economiei la nivel mondial".

"Ministerul Afacerilor Externe consideră că nu există nicio justificare pentru respectivele acţiuni şi condamnă în termenii cei mai categorici atacarea unor nave civile aflate sub pavilionul a diverse ţări. Pe această cale, Ministerul Afacerilor Externe consideră imperios necesară menţinerea libertăţii navigaţiei în apele internaţionale şi respectarea legislaţiei internaţionale în domeniu", mai scrie în comunicatul MAE.

Echipajele a două petroliere au fost evacuate joi, după ce au lansat mesaje de salvare, în urma unui nou incident la Golful Persic, în Marea Oman, care a condus la o apreciere pe pieţele petroliere, relatează AFP.

Acest nou incident - al doilea în decurs de o lună în navigaţia prin această cale maritimă strategică - are loc într-un context al unor tensiuni puternice între Iran şi Statele Unite, care au acuzat Teheranul că se află în primul incident, în mai.

Flota a V-a americană, cu baza în Bahrain, a anunţat joi că a primit două ”mesaje de salvare” provenind de la petroliere de pe Marea Oman care ar fi fost ţinta unui ”atac”.

La Oslo, autorităţile maritime au evocat în mod clar un atac, semnalând trei explozii la petrolierul norvegian.

Petrolierul Front Altair, proprietatea grupului norvegian Frontline, a fost ”atacat” joi între Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Iran, iar trei explozii au fost semnalate la bord, au anunţat autorităţilemaritime norvegiene, precizând că niciun membru al echipajului nu a fost rănit.

Front Altair, un petrolier de 111.000 de tone, era în flăcări, iar salvatori se aflau la faţa locului, potrivit aceleiaşi surse.

A doua navă, Kokuka Courageous, un transportator de metan, a fost vizată de tituri, însă înregul echipaj a fost salvat, după ce a abandonat nava, iar încărcătura sa de metan este intactă, a declarat operatorul său japonez Kokuka Sangyo.

”Se pare că alte nave au fost de asemenea vizate de tiruri”, a declarat pentru presă, la Tokyo, preşedintele companiei, Yutaka Katada, confirmând astfel informaţii provenind de la firma sa mamă din Singapore cu privire la un ”incident de securitate”.

La 12 mai, patru nave - două saudite, una norvegiană şi una din Emiratele Arabe Unite (EAU), dintre care trei sunt petroliere - au fost avaraite prin ”acte de sabotaj” atribuite Iranului de către Aranbia Saudită şi Statele Unite.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.